Regeldruk vormt al jaren het grootste knelpunt voor ondernemers. De veelheid aan regels en nationale koppen zet een rem op ondernemerschap en schaadt onze concurrentiepositie. In de handreiking ‘Beter Geregeld’ bieden ondernemers nu zelf concrete oplossingen voor het verminderen van regeldruk. Het rapport is een verdere uitwerking van de Ondernemersagenda ‘Vernieuwen, Versnellen, Verbinden’ en werd door MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof overhandigd aan de minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts.
Jacco Vonhof: ‘Ondernemers zien de regeldrukkosten en rapportageverplichtingen de laatste jaren explosief toenemen. Ze besteden steeds meer tijd en geld om te bewijzen dat ze aan de regels voldoen. Dat kan zo niet langer. Ondernemers hebben de oplossingen in huis voor veel grote maatschappelijke opgaven, maar dan moeten ze daar wel de ruimte voor krijgen. Handhaaf regels en pak excessen aan, maar ga daarbij uit van vertrouwen in plaats van wantrouwen. Met een beetje meer vertrouwen in burgers en ondernemers kan flink het mes in het aantal regels. Deze handreiking doet concrete voorstellen om de regeldruk aan te pakken en het is goed dat het nieuwe kabinet hier ook echt werk van wil maken.’
Het handboek bevat een aantal concrete voorbeelden op het gebied van doorgeslagen regeldruk waar ondernemers dagelijks tegenaan lopen. Zo is Nederland het enige land in Europa waar ondernemers verplicht externe toetsing moeten inhuren voor de Risico-Inventarisatie & Evaluatie – waarbij dat ook nog eens door drie verschillende deskundigen moet worden getoetst. Dit is een extra kostenpost van 500 miljoen voor ondernemers.
Maar ook de manier waarop we in Nederland toezicht houden zet onze ondernemers onnodig op achterstand. Zo moeten Nederlandse importeurs van groente- en fruit hun geïmporteerde producten verplicht laten testen bij één nationaal laboratorium, waarbij hun Belgische collega’s kunnen kiezen uit verschillende commerciële laboratoria met lagere tarieven (die vaak ook nog eens Nederlands zijn). Hierdoor liggen de kosten in Nederland drie tot vijfmaal hoger en dreigen importstromen te worden verlegd van Rotterdam naar Antwerpen.
De meest effectieve methode voor het aanpakken van regeldruk zijn meetbare reductiedoelstellingen. Voor het gehele bedrijfsleven zou er een nullijn moeten gelden (one in, one uit). Voor individuele sectoren is het MKB-Indicatorprogramma een succesvolle methode gebleken om regeldruk op kosten en werkbaarheid in kaart te brengen. Dit programma is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van EZ, MKB-Nederland en enkele branches waarbij vijf vergelijkbare bedrijven binnen een sector worden doorgelicht. Voor deelnemende sectoren is regeldrukreductie van -25% haalbaar.
Het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) is in het leven geroepen om politiek en overheid te adviseren over regeldrukeffecten van voorgenomen wet- en regelgeving. Ondanks dat meer dan de helft van adviezen negatief is, gaat het merendeel gewoon door. Voor het verminderen van regeldruk is het essentieel dat het ATR een groter mandaat krijgt, haar adviezen worden opgevolgd en dat er veel scherper getoetst wordt op regeldruk in de beginfase.
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…
Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…