Actueel

Ondernemers in bouw en industrie hebben weer meer vertrouwen

Het ondernemersvertrouwen is in het begin van 2021 iets afgenomen en nog steeds negatief. Het vertrouwen van direct door de lockdownmaatregelen getroffen bedrijfstakken is afgenomen, terwijl het in andere bedrijfstakken juist toenam.

Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland. De gegevens voor dit onderzoek zijn begin januari 2021 verzameld.

In het tweede kwartaal van 2020 zorgde de coronacrisis voor een ongekende daling in het ondernemersvertrouwen. Dit resulteerde in het dieptepunt van de stemmingsindicator sinds de start van de meting in 2008. In de volgende kwartalen herstelde het vertrouwen zich grotendeels, maar het algemene beeld blijft somber. Het vertrouwen komt begin 2021 uit op -6. Dat is 2 punten lager dan een kwartaal eerder.

De verschillen in vertrouwen tussen de bedrijfstakken nemen toe. In het tweede en derde kwartaal van 2020 waren ondernemers binnen nagenoeg alle bedrijfstakken negatief gestemd. Eind 2020 ontstaat een wat gevarieerder beeld met zowel positief als negatief gestemde bedrijfstakken. Begin 2021 zet deze ontwikkeling door; bij zes bedrijfstakken verbeterde de stemming. Binnen meerdere bedrijfstakken is het ondernemersvertrouwen daardoor positief, waarbij de bouw er met 12,1 uitspringt (vorige kwartaal 5,4). In de industrie ging het ondernemersvertrouwen van -5,6 in het vorige kwartaal naar 0,6.  

Gekeken naar het (verwachte) bedrijfsresultaat over 2020 is de bouwnijverheid erg positief, hier gaat 82,4 procent uit van een positief en 6,4 procent van een negatief bedrijfsresultaat. In de industrie is 64,9 procent positief, 17,0 procent verwacht een negatief resultaat.

Beide sectoren zijn ook redelijk positief over het voortbestaan van het bedrijf bij het aanhouden van de coronacrisis en bijbehorende maatregelen. In de bouw verwacht 74,6 procent van de ondernemers nog langer dan een jaar te bestaan, in de industrie denkt 61,8 procent er zo over. Voor beide sectoren geldt dat slechts één procent verwacht binnen twee maanden te moeten stoppen of failliet te gaan.

De redactie

Recent Posts

Slim voorraadbeheer stuwt groei bij Intramat

Intramat was negen jaar geleden nog een eenmanszaak toen Jan-Bart Oldenampsen het roer overnam. Sindsdien…

13 uur ago

Kabinet zet stappen in verduurzaming industrie

Voor een toekomstbestendige economie en om klimaatverandering tegen te gaan, wil dit kabinet nieuwe en…

16 uur ago

Demodag bij Kumatech

Kumatech houdt op 17 oktober een demodag, om een geavanceerde oplossing voor de opslag van…

1 dag ago

De opkomst van AI in de industriële sector

Met snelle technologische vooruitgangen en aanzienlijke investeringen transformeert kunstmatige intelligentie (AI) de industriële sector. Steeds…

1 dag ago

Failliet plaatbewerkingsbedrijf maakt doorstart

Plaatbewerkingsbedrijf Intermeco uit Doetinchem werd op 27 september failliet verklaard. Twee weken later is er…

2 dagen ago

Hernieuwde samenwerking Electrotool en Cosen Saws

Electrotool, een bekende speler in de wereld van metaalbewerkingsmachines, heeft zijn samenwerking met de Taiwanese…

2 dagen ago