Onderzoek PwC: Vlucht niet in de nichemarkten bij laserlassen

Het onderzoek werd uitgevoerd door PriceWaterhouseCoopers (PwC) en werd mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. Doel van het onderzoek is om de belemmeringen bloot te leggen die ondernemers ondervinden bij het investeren in laserlassen. Het onderzoek en de reacties daarop moet leiden tot een instrumentarium voor de regionale technologiecentra in Gelderland om laserlassen in Nederland op de kaart te zetten. Tijdens de komende Techni-Show in 2014 wordt dit instrumentarium gepresenteerd.

Belemmeringen

Laserlassen heeft in Nederland nog geen grote vlucht genomen. Volgens de onderzoekers van PwC William Smit en Marc Sandelowski zouden er ongeveer 40 bedrijven zijn die werken met een laserlasmachine. Dat is veel te weinig. ‘Laserlassen is de sleutel tot de Europa league’, vertelt William Smit, een van de onderzoekers van PwC. ´De penetratie in Nederland lijkt achter te blijven in vergelijking met de ons omringende landen. Dat wordt veroorzaakt door een aantal technische belemmeringen.’ Smit noemde er een aantal zoals de kwaliteit van de las, de complexiteit van de lasmallen of de onzekerheid als business case in relatie tot de hoogte van de investering. Kortom het lijkt een te hoge investering met een onzekere uitkomst.
Verder blijkt dat laserlassen vooral voordelig is bij grote series en volumes en die hebben we niet of nauwelijks in Nederland. Ook blijkt dat laserlassen vooral tot zijn recht komt bij gebruik van roestvaststaal en met de nodige complexiteit ook voor de meer exotische metalen. En die markten zijn niet zo groot. Tot slot zijn Nederlandse toeleveranciers vooral sterk in maatwerk, die vragen hele complexe of heel veel en dus dure mallen
Aan de andere kant zijn de voordelen van laserlassen legio, zoals: bijna geen nabewerking nodig, minder vervorming van het product doorminder warmte-inbreng, meer en constante precisie, schoner, sneller, sterkte van de las etc.

Kansen

Een van de middelen om de belemmeringen weg te nemen is het beter benutten van de bestaande laserlas-capaciteit en verhogen van de bestaande laserlas-capaciteit. Toeleveranciers krijgen steeds meer te maken met kleinere series met moeilijker materialen. waardoor er steeds sneller geschakeld moet worden. Een van de aanbevelingen uit het onderzoek is om nieuwe markten te betreden met een hogere productcomplexiteit en/of met een hoger productievolume. Smit: ‘Je zult ondernemerschap moet tonen om van het laserlassen een succes te maken. ‘Zelden zien we dat toeleveranciers de stap nemen naar beneden, dus kiezen voor hogere productieaantallen. Wij Nederlanders vluchten omhoog naar de nichemarkten. Juist bij laserlassen kunnen we naar beneden, dus grotere series gaan maken’, aldus Smit.

De stuurgroep bestaat uit een combinatie van bedrijfsleven, belangenpartijen, kennisinstellingen en de regionale technologiecentra in de Provincie Gelderland: Laser Applicatie Centrum, Nederlands Instituut voor Lastechniek, AWL-Techniek, Trumpf Nederland, Vereniging FME-CMW, Koninklijke Metaalunie, PriceWaterhouseCoopers, Provincie Gelderland, Tata Steel, Regionale Centra voor Technologie in Gelderland en TU Delft, Universiteit Twente, M2i (Materials innovation institute).

De belangrijkste aanbevelingen nog even op een rijtje:
  • Bundel kennis en vaardigheden van gebruikers en leveranciers in een community en promoot het zonder direct commercieel belang naar opdrachtgevers; – Verbetering benutting bestaande capaciteit, verlaging kostprijs;
  • Verken mogelijkheden alternatieve financieringsmogelijkheden en algemene verlaging
  • benodigde investering in combinatie met een helder en goed opgezet rekenmodel
  • Kijk voorbij de robot en onderzoek de potentie van een dedicated machine
  • Ondersteun bij de verkenning van mogelijkheden om nieuwe markten te betreden; – Met een hogere productcomplexiteit – Met een hoger productievolume

Laser Applicatie Centrum

Gerard ten Bulte

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

12 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

1 dag ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

1 dag ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago