Dit blijkt uit een onderzoek dat de VNMI heeft gedaan onder haar 25 leden. ‘Er heerst nog maar weinig optimisme bij de basismetaalbedrijven in Nederland. Verwachtte in 2011 ruim de helft van de bedrijven nog een groei van de omzet, dit jaar deelt nog slechts 25 procent van de bedrijven dit optimisme.’
De 25 basismetaalbedrijven van de brancheorganisatie VNMI, zien hun verkoopprijzen als gevolg van de zeer hoge kosten voor energie en grondstoffen onder druk staan. ‘Voor grondstoffen is men aangewezen op een wereldmarkt waar geconcurreerd moet worden met snel groeiende economieën in Azië en Zuid-Amerika. Daarnaast worden bedrijven in Nederland geconfronteerd met hogere energie transportkosten dan in het buitenland. Tegen deze achtergrond is het meer dan ooit van belang dat Nederland zich aansluit bij Duitsland voor het beleid op gebied van energievoorziening. Anders kan in de belangrijke afzetmarkten niet eerlijk worden geconcurreerd.’
Andere resultaten uit het onderzoek zijn dat de VNMI lidbedrijven gemiddeld voor drie maanden werkvoorraad hebben en genoegen nemen met een gelijke of lagere brutomarge ten opzichte van vorig jaar. Om de recessie het hoofd te bieden, schat de overgrote meerderheid van de lidbedrijven in dat diversificatie en internationale expansie een beter antwoord zijn dan het afstoten van productie of het verplaatsen van productie naar het buitenland.
Pas in 2013 (57%) of 2014 (33%) wordt een verbetering van de conjunctuur verwacht. Voor sommige sectorgenoten komt dit herstel te laat. Zo ging vorig jaar de Zeeuwse aluminiumsmelter Zeeland Aluminium Company (Zalco) failliet, mede als gevolg van een ongelijk speelveld in hoge elektriciteitstarieven ten opzichte van het buitenland.
Het beeld dat de basismetaal het moeilijk heeft met het ongelijke speelveld wordt herhaald door de Europese non-ferro branchevereniging Eurometaux. Zij waarschuwde vrijdag 20 april voor de mogelijk desastreuze gevolgen voor de metaalsmelters. De nieuwe ontwerpregeling van de Europese Commissie is volgens Eurometaux veel te beperkt om de basismetaal te kunnen compenseren voor de stijgende elektriciteitstarieven.
Ook de uitkomsten van CBS-onderzoek in april tonen aan dat de bruto toegevoegde waarde van de basismetaalindustrie na zeven achtereenvolgende kwartalen van groei, nu afneemt .
De Verenigde Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI) vertegenwoordigt de Nederlandse metallurgische industrie en bestaat uit 25 bedrijven die metalen (staal, aluminium, zink, koper en lood) in primaire of secundaire vorm produceren en bedrijven die de eerste bewerking van deze metalen uitvoeren. De VNMI participeert sinds de start in de convenanten Meerjarenafspraken energie-efficiëntie, die tot doel hebben energie-efficiëntie te stimuleren. De Nederlandse metallurgische industrie is één van de meest energie-efficiënte ter wereld.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…