Onderzoekers 3d-printen metalen structuren in de lucht (filmpje)

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Onderzoekers van het Wyss Institute hebben een manier bedacht om metalen draadvormen in de ‘lucht’ te printen. Ze deden dit door metallische inkt in de lucht uit te harden met lasers. Het proces kan leiden tot het vervaardigen van complexe metalen structuren, bijvoorbeeld voor sensors.

Dat meldt tweakers.net. De zogenaamde met ‘laser ondersteunde direct-inkt-schrijfmethode’ print microscopische metallische, vrijstaande 3d-structuren in één stap zonder een ondersteunende structuur. In dit geval gebruikte het onderzoeksteam een inkt samengesteld met zilveren nanodeeltjes. De inkt wordt door een printkop geleid en vervolgens aan elkaar gelast door middel van een laser.

Dunner dan haar

Het uitharden van het metaal is een precies werkje, schrijft het Wyss Institute van de Amerikaanse universiteit van Harvard in een bericht. Als er te veel energie met de laser meekomt, hardt het metaal te vroeg uit en verstopt de printkop, terwijl bij een te lage hoeveelheid energie het metaal niet tijdig stolt.

De printkop kan alle kanten op bewegen langs de x-, y- en z-as. Het printbed draait vervolgens om vrije vormen te kunnen maken. Op die manier kunnen halve cirkels, spiralen en combinaties daarvan geprint worden van zilverdraad. De machine kan zelfs bedrading printen die dunner is dan een gemiddeld menselijk haar, ongeveer 0,05 millimeter. Het voorbeeld in het filmpje is daarentegen ongeveer 0,5mm dik.

Biomedische apparaten

Een van de grote voordelen van deze manier van printen is volgens de onderzoekers dat op maat gemaakte vormen voor specifieke toepassingen makkelijker en sneller gemaakt kunnen worden. Als voorbeeld geven de onderzoekers onderdelen voor draagbare elektronica, zoals sensors, antennes en biomedische apparaten. Het onderzoeksartikel staat in Proceedings of the National Academy of Sciences.