Actueel

Ontbraammachines bieden totaalpakket

In 2020 introduceerde de Belgische machineproducent VG Machines in Kuurne, een nieuwe lijn smalle ontbraammachines de C150 (150mm) en de CT-serie (300-650mm). Nu is het de beurt aan de nieuwe TS-serie, die is te leveren in 1.060mm of 1.330mm doorvoerbreedte.

Met deze lijn ontbraammachines, zijn diverse nabewerkingen te automatiseren, zoals ontbramen, bandschuren, slijpen, kantafronden, ontslakken, borstelen en finishen.

Modulaire opbouw

De nieuwe TS-machine speelt in op de behoefte in de markt naar ontbraammachines die flexibel inzetbaar zijn. Thijs Carlier, eigenaar van Summa Surface, dealer van VG Machines: ‘We zien dat bedrijven een multi-inzetbare machine willen. Die metaalslak verwijdert na het plasmaof autogeensnijden, maar ook harde startpunten van het fiberlasersnijden wegschuurt en bramen wegneemt. Daarnaast moet een mooie radius worden aangebracht aan snijranden. Met de modulaire TS-machine, kunnen we deze klanten bedienen.’ De TS-serie is een compacte modulair opgebouwde machine die wordt ingezet bij de bewerking van plaatdelen na het lasersnijden, watersnijden, plasmasnijden, autogeensnijden, frezen of ponsen. Diverse nabewerkingen kunnen in één doorvoer worden verzorgd: ontbramen, schuren, kantafronden, metaalslak verwijderen of finishen. Afhankelijk van de klantwensen worden de benodigde modules in de machine opgenomen. De breedband schuurmodule neemt oneffenheden zoals inbrandpunten en bramen weg. Vervolgens brengt de topborstelmodule een constante radius aan op de snijranden. Als derde module kan er gekozen worden om bijvoorbeeld met een scotch-brite borstelwals een hairline-finish te realiseren.

Flexibel

In de compacte machine wordt de schuurband gevolgd door vier oscillerende topborstels. De topborstelmodule bestaat uit 2×2 topborstels, die oscilleren over de gehele breedte van de machine. ‘Vooral deze module maakt de machine zo flexibel inzetbaar, gezien er vele typen topborstels gemonteerd kunnen worden.’ Bedrijven willen het liefst één machine waarop zowel grote platen als kleine delen kunnen worden doorgevoerd. Efficiënt benutten van de werkruimte is immers van belang, waardoor twee separate machines vaak niet de voorkeur hebben. De TS-machine is standaard voorzien van een supergrip doorvoerband waarop producten goed fixeren. Daarnaast drukken de aandrukrollen tussen de modules de producten stevig tegen de band. Om zeer kleine delen of delen met vele uitsparingen extra te fixeren wordt optioneel gekozen voor een magneetzone (ferro-materiaal) of vacuüm in de doorvoerband (ferro en non-ferro).

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

1 dag ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago