Ontstoffingsinstallatie Tata Steel moet uitstoot tot 80% reduceren

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Op het terrein van Tata Steel in IJmuiden zijn de eerste, grote onderdelen van de nieuwe ontstoffingsinstallatie die naast de Pelletfabriek (PEFA) komt, gearriveerd. 

Foto: Tata Steel

De grote glimmende buisdelen met een diameter van zes meter en een totale lengte van 140 meter, zijn onderdeel van de nieuwe milieu-installatie, die voor een reductie van tachtig procent van de uitstoot van zware metalen, lood en stof bij de Pelletfabriek moet zorgen ten opzichte van 2019. 

De bouw is inmiddels in volle gang. Ingenieursbureau Iv uit Papendrecht heeft de basic en detail engineering voor het OSBL-deel (het gebied buiten het productieonderdeel) van het project voor haar rekening genomen: de integratie van het geheel, inclusief ondersteuning tijdens voorbereidende werkzaamheden van het verbindend leidingwerk en het structural en civiele deel.

De komst van deze hightech ontstoffingsinstallatie is een grote stap voor Tata Steel. Het staalbedrijf werkt momenteel hard aan haar doelstelling om schoon, groen en circulair staal te gaan produceren. Een primair onderdeel hiervan is het verminderen van de impact voor de leefomgeving.

Verbeterprogramma’s

Iv helpt momenteel mee aan twee verbeterprogramma’s van Tata: Roadmap Plus en de komst van een nieuwe DRP (Direct Reduce Plant). De milieu-installatie bij de PEFA is één van de grootste stappen in het Roadmap Plus-verbeterprogramma, wat het alleen al door zijn indrukwekkende omvang (circa 170 meter lang, 45 meter breed en 110 meter op het hoogste punt) letterlijk onderbouwt. Het is de bedoeling dat de nieuwe ontstoffingsinstallatie nog dit jaar in gebruik wordt genomen om daarmee zo snel mogelijk de impact op de leefomgeving te verminderen.

De ontstoffingsinstallatie werkt vanaf 2025 samen met de DeNox-installatie. De ontstoffer bestaat uit maar liefst 6.000 filterzakken van tien meter lang, wat overeenkomt met zestig kilometer filterdoek. In de PEFA worden ronde bolletjes (pellets) uit ijzererts vervaardigd. Deze pellets zijn een belangrijke grondstof voor de productie van ruwijzer. Bij het hele productieproces komt naast koolstofdioxide (CO2) ook veel stikstof (N2) vrij. 

Stikstofuitstoot terugdringen

Ook de stikstoofuitstoot (NOx) moet flink worden gereduceerd. De ontstoffingsinstallatie wordt rechtstreeks aan de PEFA gekoppeld en vangt door ‘wassen’ en ‘scrubben’ een groot deel van de zware metalen, rookgassen en stoffen af. De DeNox-installatie moet vooral de stikstofuitstoot verminderen en zorgt ervoor dat het water uit de ontstoffingsinstallatie naar een waterzuivering wordt getransporteerd.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *