Categories: Actueel

Ook EU zinspeelt op aanvullende importheffingen voor staal

Dit is de verwachting van Lex Coenen van NovioStaal, weergegeven in het maandelijkse Staaljournaal van 15 juni 2018. Hierna zijn analyse op de mondiale staalwereld. Ondanks de ingevoerde importheffingen is het totale volume geïmporteerd staal behoorlijk gegroeid, terwijl de export juist minder hard toegenomen is. Nog meer geïmporteerd staal zou daarmee een grote bedreiging voor de EU-staalfabrieken gaan vormen. De Europese Commissie is zich van die bedreiging bewust en zinspeelt daarom op aanvullende importheffingen.


Enerzijds natuurlijk als reactie op de Amerikaanse stappen en anderzijds ter bescherming (Safeguard) van de eigen staalindustrie. Verwacht wordt dat de EU deze maatregelen eind juni of begin juli bekend zal maken en ook verwacht men een quotasysteem per land gebaseerd op levering per kwartaal met als referentiepunt de importcijfers van de laatste drie jaar. De angst van de Europese staalfabrieken is niet onterecht, want met het min of meer verdwijnen van Chinese import als gevolg van de ingevoerde heffingen verschenen tegelijkertijd diverse andere exporteurs op de Europese markt. Vooral Turkije, maar ook Japan, Taiwan, Egypte en Zuid-Korea voerden hun export naar Europa fors op, waarbij Zuid-Korea zich redelijk terughoudend opstelde.

Staal in VS veel duurder

De vrees dat de Europese fabrieken minder naar de VS zouden kunnen leveren is op korte termijn echter niet geheel juist. Het prijsniveau in de VS voor bijvoorbeeld warmgewalste coils ligt namelijk beduidend hoger dan in Europa, waardoor gemakkelijk de 25 procent heffing gecompenseerd kan worden. Zo waren de prijzen medio juni voor dit materiaal rond de 980-1.000 dollar (= € 840-860) terwijl die in Europa rond de 570-590 euro lagen. Op langere termijn kan die situatie zich echter anders gaan ontwikkelen, o.a. als gevolg van een veranderende koersverhouding dollar versus euro. De hoge staalprijzen in de VS hebben overigens ook tot gevolg dat aldaar de consumptieprijzen behoorlijk gestegen zijn, waardoor ook een groei van de inflatie verwacht wordt.

  

Vrees voor hogere prijzen

Los van de algemene vraag wat President Trump wil bereiken met deze importheffing is deze maatregel ook nog eens merkwaardig te noemen wanneer het specifiek om de staalsituatie gaat. De Amerikaanse fabrieken kennen dit kwartaal een capaciteitsbezetting van tussen de 80-85 procent, wat optimaal te noemen is. De Amerikanen zullen bij aanhoudende economische groei daardoor wellicht weer oudere fabrieken gaan herstarten, maar op korte termijn juist genoodzaakt zijn staal te importeren.

In de EU bestaat vervolgens ook de vrees dat op de binnenmarkt de staalprijzen fors zullen gaan stijgen vanwege het verdwijnen van importen, lees: concurrentie, ten gevolge van de mogelijk in te voeren nieuwe importheffingen. Inderdaad bereiken ons berichten, dat sommige fabrieken voor levering in Q3 of H2 – 2018 een prijsverhoging willen hebben van ca. 20-30 euro. Echter naar verluidt zijn de meeste fabrieken op het moment dat we dit schrijven nog niet in de markt voor prijsafspraken. Kennelijk wacht men op de beslissing over de importmaatregelen door de EU, die binnenkort dus verwacht wordt.

Sommige contacten hebben ons echter gemeld, dat die mogelijke heffing geen aanleiding zal zijn de prijzen fors te laten stijgen. Staal moet wel betaalbaar blijven, zo luidt het credo. Per saldo verwachten wij voor het komende kwartaal geen drastische wijziging van de huidige prijzen.


Noviostaal geeft per 15 juni 2018 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

  • Warmgewalste coils: 560-570
  • Koudgewalste coils: 635 – 650
  • Sendzimir verz. coils: 675 – 690
  • Kwartoplaat: 605 – 625


In juni 2018 zijn de prijzen gedaald voor alle soorten coils en kwartoplaat vergeleken met de staalprijzen van mei 2018 .

 

De redactie

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

21 uur ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

22 uur ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

22 uur ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

2 dagen ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

2 dagen ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

2 dagen ago