Afgezien van enkele kleine wijzigingen in het Ontwikkelbudget, verandert er per 1 januari 2015 niets aan de OOM-regelingen. Per 1 januari verandert de aanvraagprocedure voor het Ontwikkelbudget. Deze regeling moet je vooraf aanvragen, en achteraf kun je dan de kosten voor de opleidingsactiviteit declareren. Met ingang van het nieuwe jaar verandert ook de periode waarin het toegekende Ontwikkelbudget geldig is, van 24 maanden naar twee kalenderjaren. Bovendien kan de regeling niet meer worden aangevraagd voor het ontwikkelen van een cursus. Hierna de diverse regelingen:
Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek blijven over loopbaanontwikkeling. Met de persoonlijke trainingstoelage voor (bij)scholing van werknemers, hoopt OOM hieraan een bijdrage te leveren.
Met het Ontwikkelbudget stelt OOM werkgevers in de gelegenheid om het personeelsbeleid van hun organisatie op een hoger plan te tillen en het begeleiden van werknemers te professionaliseren. Zo wil OOM opleiding en ontwikkeling binnen metaalbedrijven stimuleren.
Elk bedrijf kan voor maximaal 5 werknemers met een (leer)arbeidsovereenkomst die een beroepsopleiding gaat volgen, een Leerwerkbijdrage aanvragen. Met deze bijdrage wil OOM werknemers enthousiast maken voor een beroepsopleiding die leidt tot een erkend diploma en werkgevers stimuleren om leerlingen aan te nemen.
http://www.oom.nl/OOM-regelingen/Leerwerkbijdrage
Leerlingen van vmbo, mbo (BOL) en hbo kunnen een snuffelstage, een stage of een afstudeerstage volgen bij een bedrijf.
Veel werknemers in de metaal hebben het vak in de praktijk geleerd; door jarenlange ervaring is hun vakmanschap ontwikkeld. Toch weten zij niet precies wat ze vaktechnisch waard zijn, terwijl veel werkgevers niet weten hoeveel ervaring zij in huis hebben. Een Ervaringscertificaat (EVC) maakt dit vakmanschap inzichtelijk.
Jobstart is een vergoeding voor het opleiden en begeleiden van mensen, die hierdoor geschikt worden gemaakt voor een functie binnen een OOM-bedrijf.
In het uitkeringsreglement van OOM staan de regels waaraan een werkgever, een werknemer/leerling en OOM zijn gehouden bij het aanvragen en toekennen van een Persoonlijke TrainingsToelage, Leerwerkbijdrage of een Ontwikkelbudget.
Uit OOM-onderzoek is gebleken dat bij het declareren van de PTT wel eens iets fout gaat. Er mist bijvoorbeeld een handtekening op het formulier, of er ontbreekt een deel van de bewijslast, zoals een factuur. Het komt ook voor dat aangeleverde informatie onvoldoende is om de vergoeding te berekenen, bijvoorbeeld als uit de factuur niet valt op te maken hoeveel werknemers een cursus hebben bezocht. OOM belt in zo’n geval de werkgever met de vraag de ontbrekende informatie aan te leveren. Maar: hierdoor duurt de uitbetaling langer. Zorg dus dat uw declaratie compleet is, want des te sneller staat het geld op uw rekening.
OOM is het opleidingsfonds van en voor 145.000 werknemers en 15.000 bedrijven in de metaalbewerking . OOM geeft voorlichting en advies over scholing en draagt financieel bij in de kosten daarvan. Dit gebeurt op basis van CAO- afspraken die zijn gemaakt door sociale partners in de sector.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…