Matrijzenmaker Verbi werkt aan een matrijs die zelf aangeeft dat hij problemen krijgt of onderhoud nodig heeft, en zelfs of hij in gebruik is – en waar dan. ‘Een matrijs heeft de waarde van een auto. Het loont de moeite om eens te kijken of hij ons kan vertellen waar hij is, wat hij doet en hoe het met hem gaat.’
Aan het woord is Verbi‘s directeur Arjen Vos, die al sinds lange tijd werkt aan manieren om zich als Nederlandse matrijzenmaker te blijven onderscheiden. Eerst koos hij voor veelbelovende sectoren, toen merkte hij dat hij toekomstgericht aan de slag wilde met de kennis en technieken in het bedrijf. Sindsdien heeft hij zich bij diverse onderzoeksprojecten aangesloten, waaronder nu bij een proeftuin van TNO waar onder andere onderzocht wordt hoe je kunststof afval uit de automotive productie kunt upgraden tot nieuwe grondstof.
Hoofd onderhoud en service Michel Kuipers is in fieldlab sensoring en connectivity in Helmond aan het sparren geslagen met mensen uit de machinewereld om te kijken of ze tot een slimme matrijs konden komen. Inmiddels zijn druksensoren toegevoegd, temperatuur- en flowsensoren, cyclustijdenmeters en GPS. GPS is bedoeld om (wereldwijd) te kunnen zien waar de matrijs is, of hij in run is en hoe efficiënt hij draait.
Onlangs is een proefspuiting uitgevoerd en momenteel is het Brightlands Material Center alles aan het testen. Onderzoekers van de TU/e denken intussen na over de mogelijkheden voor data-analyse – want data zijn pas interessant als je er kennis van kunt maken.
‘Wij maken gebruik van bestaande systemen, dus in principe kan iedereen die toepassen’, zegt Vos. ‘Het gaat om de combinatie van de data. Als de flowsensor bijvoorbeeld aangeeft dat er weinig water doorstroomt én de temperatuur verandert, wat is er dan aan de hand? Spuitgieten is vaak reactief. Als de uitstootkracht onvoldoende is, schroeft men de druk op, de volgende dag weer, en dan is de matrijs kapot. Daar willen we vanaf. We willen naar preventief onderhoud, net als met je auto.’
Het systeem is draadloos en machineonafhankelijk en geeft volgens Vos ‘nauwelijks storing’ in de productieomgeving. Als de wifi-omgeving maar goed is.
Bedoeling is om een app te maken waarmee de afnemer de matrijs zelf in de gaten kan houden. Na een tijdje kan aan de hand van de gegenereerde data ook onderhoud worden voorspeld (‘die matrijs heeft bij zoveel slagen onderhoud nodig’).
Tenslotte droomt Vos van service as a business: de afnemer koopt geen matrijs meer, maar betaalt per tik. De matrijs blijft eigendom van Verbi, dat hem optimaliseert en onderhoudt op basis van het verkochte aantal tikken.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…