Opleidingsfonds voor de Metaal OOM presenteert onderzoek MKB metaal op jubileumcongres

OOM, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de metaalbewerking bestaat 25 jaar. Dat werd dinsdag gevierd in de gloednieuwe RDM-campus in Rotterdam. ‘Een feestje met inhoud’, zoals dagvoorzitter Annemarie van Gaal zei bij de start van de jubileumconferentie.

Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van OOM heeft SEO Economisch Onderzoek op initiatief van SIC, de Stichting voor Industriebeleid en Communicatie een verkenning uitgevoerd naar de innovatiekracht in het MKB-metaal. Dit resulteerde in het rapport ‘Voor wie niet groot is …’ dat dinsdag werd gepresenteerd door Jules Theeuwes, directeur van SEO.

Theeuwes schetste in vogelvlucht hoe het MKB-metaal in elkaar steekt. In 2008 werkten er bijvoorbeeld 192.815 mensen in 19.267 bedrijven in de metaal. Meer dan de helft van de mensen werkt in het MKB-metaal en 98 procent van de bedrijven behoort tot het MKB-metaalbedrijf. De totale metaalsector was in 2008 goed voor een afzet van ruim 90 miljard euro, 7,8 procent van de totale Nederlandse afzet. Het MKB-metaal neemt 37 procent oftewel 33,6 miljard euro voor zijn rekening waarvan weer 12,5 miljard euro in het buitenland wordt afgezet.

SEO rapport

De vraag waar het om ging in het SEO rapport is welke rol het opleidingsfonds kan spelen als vernieuwende kracht in het MKB-metaal. Hoewel het rapport geen blauwdruk voor innovatie biedt zijn er toch een aantal essentiële randvoorwaarden benoemd voor vernieuwing, zoals: visie en ondernemerschap, kennis en vakmanschap maar vooral het stimuleren van creativiteit en persoonlijke ontwikkeling. Dat betekent dat door ondernemers bewust maar beheerst risico’s worden genomen en dat werkgever en werknemer elkaar uitdagen in een op de toekomst gerichte dialoog. In een bedrijfsklimaat waarin innovatie ontstaat en waarin scholing rendeert kan OOM haar toegevoegde waarde leveren.

De toekomst is nu

‘We staan op een tweesprong’, zei André van der Leest van de Metaalunie en vice-voorzitter van OOM, tijdens de forumdiscussie . ‘We kijken met veel trots terug op 25 jaar ontwikkeling van de branche, maar we moeten klaar zijn voor de toekomst. En de toekomst is nu.’

‘Investeren in jongeren en innovatie is cruciaal voor de toekomst van onze branche’, aldus Erik Yperlaan, directeur van OOM. ‘We hebben veel geschoolde en creatieve vakmensen nodig om te kunnen blijven vernieuwen. Want zonder innovatie houdt alles op.’

OOM ontwikkelt instrumenten en regelingen om scholing te promoten als een renderende investering voor werknemer en werkgever. Hiermee zet OOM zich al 25 jaar in om de instroom en het vakmanschap in de branche te vergroten.

Persoonlijke Trainings Toelage PTT

Tijdens het congres kondigde Yperlaan aan dat de Persoonlijke Trainingstoelage PTT op 1 januari een herstart krijgt. Deze ‘opleidingspot’ voor werknemers in de metaalsector werd 1 juni van dit jaar abrupt stopgezet vanwege de enorme toeloop waardoor het totale budget plus reserves op was. Dit tot groot verdriet van vele werknemers in de metaal die daardoor hun opleidingsplannen niet konden waarmaken. ‘Details van de nieuwe PTT worden voor half december bekend gemaakt’, zegde Yperlaan toe tijdens het congres.

Lees ook het interview met Erik Yperlaan naar aanleiding van de herstart van de PTT.

Het volledige rapport ‘Voor wie niet groot is …’ als pdf:

 OOM rapport Voor wie niet groot is.pdf