Opleidingsfonds voor de metaal OOM zet extra geld in voor leerplaatsen in de metaal

Werkgevers- en werknemersorganisaties in de metaalbewerking, Koninklijke Metaalunie , FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en De Unie, hebben hiervoor aan OOM voor de komende twee leerjaren 6,2 miljoen euro beschikbaar gesteld. Doel van de regeling is om de instroom van leerlingen uit het beroepsonderwijs in de metaal op peil te houden. Het gaat veelal om 16 en 17-jarigen die nog deels leerplichtig zijn. ‘Deze jongeren hebben we de komende tijd hard nodig, op de eerste plaats als vervanging voor werknemers die nu met pensioen gaan, maar ook voor na de crisis’, aldus directeur Erik Yperlaan.


Door de recessie dreigen leerwerkplaatsen bij de kleine metaalbedrijven massaal te verdwijnen . Yperlaan: ‘Als we niets doen, schatten we dat bij aanvang van het leerjaar 2009/2010 zeker 25 procent minder leerplekken beschikbaar zullen zijn.’

Leerwerkplekken

Doel van de nieuwe OOM-regeling is om de instroom van leerlingen uit het beroepsonderwijs in de metaal op peil te houden. Jaarlijks stromen circa 2.000 BBL-leerlingen (vier dagen werken, een dag naar school) uit het VMBO en MBO de sector in. Veel van de bij OOM aangesloten ondernemingen kampen momenteel echter met forse omzetverliezen en zien geen mogelijkheid deze jongeren een leerwerkplaats aan te bieden.

De extra bijdrage van 1.250 euro geldt voor zowel leerwerkplekken voor schoolverlaters als BBL-ers van wie de arbeidsovereenkomst met een vorig bedrijf, als gevolg van de economische crisis, is verbroken. De vergoeding komt boven op de bestaande LeerWerk Bijdrage (LWB) van OOM van 2.500 euro.

Bedrijven kunnen de 1.250 euro ook gebruiken voor het inkopen van praktijkdagen bij een regionaal praktijkcentrum of bij een door OOM erkende scholingspool. Daarnaast krijgen bedrijven van OOM een extra premie uitgekeerd als een door hen in september in dienst genomen leerling binnen een jaar zijn startkwalificatie behaalt. De bedrijven worden daarmee gecompenseerd voor de extra leertijd die dat vergt. De loonkosten voor een jongere bedragen gemiddeld iets meer dan 10.000 euro. Yperlaan: ‘Met de OOM subsidies en de fiscale voordelen (WVA) is een leerwerkplek voor een werkgever min of meer kostendekkend.’

Crisispakket

Het extra geld van OOM maakt deel uit van het crisispakket van 20 miljoen euro dat de gehele technische sector vanuit het samenwerkingsverband TechniekTalent.nu (TT.nu) in mei heeft gepresenteerd. Met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt nog gesproken over extra middelen in het kader van de crisisbestrijding.

De redactie

Recent Posts

Grenzen verleggen in precisietechnologie

Technologische innovaties in hightech en precisietechnologie worden steeds complexer, waardoor internationale samenwerking essentieel is. Op…

15 uur ago

Hitma en Distran brengen geavanceerde gaslekdetectietechnologie naar Nederland

Hitma heeft een samenwerking opgezet met het Zwitserse Distran, specialist in draagbare ultrasone lekdetectieapparatuur. Deze…

15 uur ago

Hightech mkb-bedrijven gezocht

Holland High Tech en Regieorgaan SIA lanceren 'MKB Call Hightech 2024', gericht op innovatieve projecten…

17 uur ago

Subsidie voor innovatieve maritieme maakindustrie

Circulaire scheepsbouw, zero uitstoot in de scheepvaart of over goede data beschikken? De maritieme maaksector…

19 uur ago

Na succesjaren faillissement voor windmolenbouwer

EAZ Wind, een bouwer van bedrijfswindmolens, is vorige week failliet verklaard. Het bedrijf kende tijdens…

2 dagen ago

MKB Nederland: ‘Goede betrekkingen voortzetten’

Donald Trump is vandaag opnieuw verkozen tot president van de Verenigde Staten. Op het gebied…

2 dagen ago