Opmars van 3D naar productie: ‘Killer app wordt printen van kinderspeelgoed’

Duoteq levert onder andere 3D-printers van ZCorp, dat wereldwijd al zo’n zesduizend printers heeft geïnstalleerd. Wat Stam bedoelt, is dat je door je model te printen veel eerder fouten in het ontwerp ontdekt, waardoor dure matrijsaanpassingen achterwege blijven. ‘Grote bedrijven hebben deze techniek allemaal in huis’, zegt hij. Schoenenfabrikant Clarck is daar een voorbeeld van. Elk model wordt eerst geprint, voordat een opdracht voor een matrijs de deur uit gaat. Daardoor weet de schoenenfabrikant de doorlooptijd van de ontwikkeling van een nieuw model te reduceren van twintig weken tot vijftien dagen.

Er komen echter de komende jaren heel nieuwe toepassingen binnen handbereik doordat er veel gebeurt op materiaalvlak, zegt Darrin Dickinson, salesmanager bij de Europese vestiging van ZCorp. ‘De technologie schuift beslist op richting de productie. Je zult grote verschillen gaan zien tussen wat we nu printen en wat we over enkele jaren kunnen printen.’ Ook Martin Stevens, CEO van het Engelse bedrijf A1 Technologies (dat zowel goedkope freesmachines als 3D-printers aanbiedt), gelooft dat 3D-printen op de drempel van de productieafdelingen staat. ‘Het duurt geen tien jaar meer, hooguit drie tot vijf jaar.’ De killer app wordt volgens hem het printen van kinderspeelgoed.

Open source

‘Mensen kunnen het heft in eigen hand nemen doordat ze zelf kunnen printen. Dat gaat de doorbraak van het 3D-printen bewerkstelligen’, zegt Erik de Bruin, CEO van de Nederlandse 3D-printerfabrikant Ultimaker. Hij is één van de sprekers op de vakbeurs RapidPro 2012, die op 25 en 26 januari wordt gehouden in Veldhoven. Wat hem opvalt is dat de evolutie in deze jonge industrietak meer vergelijkingen vertoont met de jeansindustrie dan met de echte industrie. ‘Je ziet steeds afgeleiden van het concept ontstaan.’ Ook Ultimaker, de door hem zelf op de markt gebrachte 3D-printer, is gebaseerd op de open source concepten. Juist deze goedkope printers geven de markt een duwtje in de rug, terwijl aan de andere kant heel nieuwe businessmodellen worden geïntroduceerd. Bijvoorbeeld door Alphacam, dat onlangs op EuroMold het webplatform fabberhouse officieel heeft gelanceerd (na een aanvankelijke pilotfase). Via fabberhouse kan iedereen zijn eigen ontwerp uploaden en op printers van Stratasys laten printen. Kosten: 0,49 eurocent per cm3 materiaal.

Onderdelenfabriek

De Teilefabrik is eigenlijk de professionele versie. Hier laten Alphacam en Stratasys zien dat 3D-printen serieuze toepassingen kent. Bijvoorbeeld speciale montagehulpen die BMW inzet in de fabrieken. Om ze in serie te laten maken is te kostbaar, vanwege de geringe aantallen, maar 3D-geprint is het wel betaalbaar. In de Teilefabrik wordt gewerkt met de duurste Stratasys-machines, Fortus 900 MC, waardoor de klant meer materiaalkeuze heeft: ABS, polycarbonaat, Ultem en noem maar op.

Franc Coenen

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

2 uur ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

3 uur ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

3 uur ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

21 uur ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

23 uur ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

23 uur ago