Opnieuw metaalstakingen in de regio

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Bij Ankerslot in Enschede wordt vrijdag gestaakt voor een betere metaal-cao. Daarmee heeft de producent van sloten en elektronische toegangscontrolesystemen de primeur in Twente. Er zijn vandaag en morgen meer regionale stakingsacties, zoals in Emmen bij Honeywell waar werknemers 48 uur het werk neerleggen en in Heerhugowaard en Sluiskil.

Als vanavond (donderdag) de werknemers van Honeywell voor 48 uur in staking gaan, breekt daarmee de elfde stakingsweek aan voor de klein- en grootmetaal. In beide sectoren werken 425.000 vakmensen zonder cao omdat de werkgevers vast blijven houden aan onacceptabele verslechteringen.

Zat

Johan Weijenberg, bestuurder FNV Metaal was gisteravond aanwezig toen de werknemers van Honeywell besloten om voor 48 uur in staking te gaan. ‘De mensen zijn het helemaal zat. De werknemers wilden eerst 24 uur in staking gaan, maar de boosheid is zo groot dat ze er 48 uur van hebben gemaakt.’ Morgen kunnen de stakers voor Zuidoost-Drenthe zich inschrijven in de tent voor de poort van Draka Emmen. In Heerhugowaard staat het stakingsbureau in hotel Babylon aan de Pannekeetweg en in Sluiskil kunnen de stakers zich inschrijven in ‘t Meulengat aan de St Elisabethlaan.

Solidair

Dat bij Ankerslot in Enschede is gekozen voor een staking komt volgens FNV-bestuurder Frans Vosman doordat ruim de helft van de ongeveer veertig werknemers is aangesloten bij vakbonden. ‘Ze willen solidair zijn met collega’s van metaalbedrijven in andere delen van het land waar eerder al is gestaakt voor een betere cao. De actie is dus niet tegen Ankerslot gericht’, aldus Vosman. Hij verwacht dat in elk geval de vakbondsleden onder het personeel van Ankerslot vrijdag het werk neerleggen. Ze willen ‘s morgens de directie een petitie overhandigen en zich vervolgens als staker registreren. Vosman is blij met ‘het krachtige signaal’. ‘Tot dusver was het in Twente heel rustig.’

Mijlenver uit elkaar

Voor de vakbonden is het geduld met de werkgeversorganisatie uit de metaalsector helemaal op is. Op 1 mei liep de oude cao af. Onderhandelingen over een nieuwe, verbeterde cao liggen sindsdien stil. Schuld van de werkgevers, vinden de bonden. Zij hebben een loonsverhoging van 1,5 procent als eindbod op tafel gelegd, terwijl de bonden 3 procent vragen. Ook op andere onderdelen liggen werkgevers en werknemers nog mijlenver uit elkaar.

Metaal & Techniek

De werkgevers in de Metaal & Techniek hebben op 10 september hun eindbod van 19 maart 2015 op 10 september jl. ingetrokken. ‘Dat heeft echter tot nu toe nog niet geleidt tot overeenstemming over een nieuwe Cao Metaal & Techniek. En zolang er geen oversteeming is, staken wij voor beide cao’s (Metalektro en Metaal & Techniek)  gewoon door, aldus FNV Metaal.