Oppervlaktebehandelaar, let op de deklagen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Deklagen kunnen een grote toegevoegde waarde bieden bij de bescherming van producten tegen invloeden van buitenaf, maar dat het soms toch mis kan gaan.

Vaak niet eens zozeer door onvoldoende procesbeheersing bij de oppervlaktebehandelaar, maar doordat bij de keuze voor de deklaag onvoldoende rekening is gehouden met de condities waaronder het product moet opereren.

Dit werd duidelijk tijdens het lezingenprogramma dat op 20 april werd georganiseerd door de

PIT, KP.OT, Hoge School Utrecht (HU) en de VeMet-contactgroep fractografie en Sectie en Studiekern Corrosie van de Bond van Materialenkennis. Als gastheer en gasthuis trad trad voestalpine Polynorm in Bunschoten op.

Milieuvriendelijke olie

Een enkel voorbeeld van wat er kan misgaan met deklagen bleek uit de aantasting van de deklaag op de cilinderstangen van de Oosterscheldekering toen daar werd overgestapt op een milieuvriendelijke olie. Vandaar kort samengevat het advies: ‘Kijk als oppervlaktebehandelaar wat er in de keten beweegt en waarom, zodat je alert in kunt spelen op veranderende eisen en omstandigheden.’

Maar ook vanaf de andere kant, de ontwerpers, moet beter gekeken worden naar de voorwaarden om een deklaag optimaal tot zijn recht te laten komen. Nog te vaak is de deklaag het sluitstuk van het ontwerpproces en rest de oppervlaktebehandelaar niets anders dan ‘redden wat er nog te redden valt’, zowel technisch als qua kostprijs.

PVD-gids

Tijdens de bijeenkomst bij voestalpine Polynorm werd ook het eerste exemplaar gepresenteerd van de ‘Guide to explanation of PVD’, een boekje dat tot stand is gekomen in het kader van het Flexicoat-project en de mogelijkheden van deze technologie bredere aandacht wil geven. Want onbekend maakt onbemind, terwijl door de toepassing van PVD in de totale procesketen soms toch flinke besparingen haalbaar zijn. Een en ander wordt door de drie auteurs (prof. David Gawne van de London South Bank University, Cor Schrauwen van TNO in Eindhoven en Arjan de Bruin van Van der Meer & van Tilburg in Zeist) geïllustreerd aan de hand van concrete voorbeelden.

Alle presentaties van de bijeenkomst

  • In de bijlage Oppervlaktetechniek van 7 oktober 2010 ter gelegenheid van de vakbeurs Surface komt Vraag en Aanbod terug op enkele deklaagtechnieken.