Oppervlaktebehandelaars: kwaliteit steeds belangrijker en klanten kritischer

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Oppervlaktebehandelingsbedrijven zijn in een omgeving beland die vaak tegenstrijdige eisen aan hen stelt. De markt verlangt een steeds gevarieerder en duurzamer aanbod van tegen steeds lagere prijzen. Investeringen dringen zich op maar de financiële manoeuvreerruimte is klein.

‘We zijn in een dubbele situatie terechtgekomen,’ zegt VOM program manager Veerle Fincken. ‘Enerzijds ziet iedereen wel in dat er best op nieuwe technologieën wordt ingezet om duurzamer en schoner te gaan produceren. Anderzijds moet alles ook steeds sneller, gevarieerder én goedkoper. Die twee vereisten zijn misschien niet elkaars tegengestelde, maar zij zijn wel erg moeilijk met elkaar te verzoenen in de gegeven omstandigheden.’

Ook de commerciële realiteit spoort slecht met de vereisten van energie-efficiëntie en duurzaamheid. Als je energiezuinig en milieuvriendelijk wil produceren, moet je bijvoorbeeld streven naar een smaller kleurenpalet in lakstraten. Daar staat tegenover dat de markt net vraagt naar steeds grotere kleurenkeuze. Een bedrijf dat maximaal aan die vraag wil voldoen, zal steeds kleinere partijen moeten gaan produceren, zal frequenter kleuren moeten wisselen en zal bijgevolg ook meer afval produceren en meer energie verbruiken.’

Waarde toevoegen

Oppervlaktebehandelingsbedrijven zijn in een omgeving beland die vaak tegenstrijdige eisen aan hen stelt. De markt verlangt een steeds gevarieerder en duurzamer aanbod van tegen steeds lagere prijzen. Investeringen dringen zich op maar de financiële manoeuvreerruimte is klein. Ze streven ernaar om zoveel mogelijk zorgen weg te nemen en meer aan te bieden dan enkel coating. Door kwaliteit te brengen en in bepaalde niches uit te blinken kunnen zij in sommige gevallen zelfs verloren productie terug naar Europa brengen. Anderzijds blijft de prijsdruk een rol spelen. Zeker als het aanbod groot is en de vraag eerder beperkt. Kwaliteit wordt steeds belangrijker en klanten kritischer.

Clustering

Vaak wordt gezocht naar partners die elk een bepaalde technologie aanbieden en die een samenwerking of zelfs een holdingstructuur oprichten om tot een breder aanbod te komen. Op die manier kunnen deze clusters meer opdrachten binnenhalen. In sommige geval kopen oppervlaktebehandelaars een assemblagebedrijf op. Door de combinatie met hun eigen technologie hebben ze een bijkomende troef zodat ze een totaalpakket (one stop shop) kunnen aanbieden. Soms gaan Vlaamse bedrijven in de Oostbloklanden filialen oprichten. Goedkope massaproducten kunnen in het buitenland afgewerkt worden aan heel competitieve prijzen. Maar de knowhow, de R&D en de echt moeilijke zaken blijven hier gebeuren.

Belang van duurzaamheid

Het belang van duurzaamheid groeit, al zijn de bedrijven er nog niet altijd klaar voor. Ze moeten zich de vraag stellen hoe ze waarde kunnen creëren met hetgeen ze doen en hoe ze hun processen efficiënter kunnen inrichten. Open staan voor innovatie vraagt toch een bepaalde mentaliteit. Dat is niet altijd gemakkelijk maar door de VOM wordt daar hard aan gewerkt. In november 2014 werd nog een groot congres georganiseerd waarin duurzaamheid een belangrijk thema was. China neemt een groot aandeel van onze grondstoffen af. Het is dus noodzakelijk om het recyclageverhaal hoog te houden. Hoe kan je op het einde van de levensduur van een project de producten ontbinden en de grondstoffen terugwinnen?

Automatisering

Vandaag is investeren in automatisering voor vele bedrijven een noodzakelijke maar dure keuze. Het komt er vooral op aan het totale plaatje kritisch te bekijken. Ze willen natuurlijk wel gaan investeren in nieuwe activiteiten die hogere winstmarges bieden, maar vaak zien zij op tegen de hoge kostprijs of veranderingen die dit met zich meebrengt. In dergelijke gevallen is het vooral belangrijk alle mogelijke rendementen uit de betreffende investering te bepalen. Nieuwe technologieën zorgen doorgaans voor lagere milieukosten, zij sparen werk uit en drukken de energiefactuur.