Optimalisatie persluchtsystemen: Lucht voor de luier

De vestiging van SCA in Hoogezand-Sappermeer richt zich op Personal Care, oftewel: de productie van onder meer incontinentieproducten, damesverband en babyluiers. Hierbij worden grondstoffen als pulp, PE, super absorbent, elastiek en wadding allemaal ‘just in time’ geleverd en vervolgens verwerkt met behulp van diverse machines en processen.

 

Perslucht

Een groot aantal processen binnen deze fabriek maakt gebruik van perslucht waarmee onder andere ventielen, ventieleilanden en cilinders worden aangestuurd, schoonmaakpulsen worden gegeven en machines handmatig worden schoon geblazen. Gemiddeld verbruikt het bedrijf hiervoor 5.859.000 kubieke meter perslucht per maand. Kenmerkend voor het persluchtverbruik is het grote verschil in de vraag; deze kan uiteen lopen van 100 tot 240 m3/min. Omdat de compressoren echter met een constant toerental draaien, is de capaciteit afgestemd op het maximale verbruik en had SCA dus (te) vaak te maken met nullasturen. Om dit onnodige energieverbruik te reduceren, zijn er – op basis van advies van Atlas Copco – maatregelen genomen in het compressorpark. De bestaande drie vollast/nullast-compressoren met vast toerental bleven staan evenals de MD1000-drogers, maar zijn gecombineerd met een nieuwe frequentiegeregelde compressor én een speciaal compressorregelsysteem: de ES-regelaar.

 

Vooral de regelaar heeft bijgedragen in het terugdringen van het energieverbruik aangezien deze component bepaalt welke compressor moet worden bij- of afgeschakeld om het aantal nullasturen tot een minimum te beperken. De frequentiegeregelde compressor fungeert in alle gevallen als hoofdcompressor.

 

Online monitoren

Tevens is ervoor gekozen om het volledige compressorpark op afstand te bewaken en te monitoren. Hierbij worden parameters als druk, luchtvochtigheid en temperatuur in de gaten gehouden en volgt een melding wanneer één van de parameters een vooraf ingestelde waarde over- of onderschrijdt. Alle meetgegevens worden bovendien opgeslagen en gebruikt voor het detailleren van een preventief onderhoudsplan en het vroegtijdig herkennen van aankomende problemen.

 

Het nieuwe compressorpark draait inmiddels ruim een jaar en uit de diverse metingen is gebleken dat het bedrijf hiermee maandelijks 5.000 tot 7.000 euro aan energiekosten bespaart. Het streven is om uiteindelijk op jaarbasis een besparing van 500.000 kWh te realiseren, hetgeen gelijk staat aan 225 ton minder CO2-uitstoot.

De redactie

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

3 uur ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

5 uur ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

5 uur ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

23 uur ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

1 dag ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

1 dag ago