Actueel

Optimalisering plaatwerkafdeling met AGV en 15 kW fiberlaser bij MCM

Kort na de ingebruikname van een nieuwe productiehal en kantoor, arriveerden twee AGV’s op de werkvloer van MCM. Vier jaar nadien nemen de zelfrijdende werkkrachten steeds meer werk uit handen. Ze vormen onderdeel van een uitgebreide automatiseringsslag op het bedrijf dat dit jaar ook een nieuwe 15 kW Bystronic fiberlaser in gebruik nam.

Machine Constructies Marknesse (MCM) heeft begin dit jaar een Bystar Fiberlaser 15kW van Bystronic in gebruik genomen. Het metaalbedrijf in de Noordoostpolder plaatste de bestelling van de nieuwe machine tijdens EuroBLECH in Hannover vorig jaar. De lasersnijder dient ter vervanging van een kleinere Bystronic (6 kW) die na ruim zeven jaar aan het einde van zijn levensduur was.

De investering past in de optimalisatie van de plaatwerkafdeling van het metaalbedrijf. De nieuwe technologie en het grotere vermogen vergroten de snelheid en de kwaliteit van het snijwerk. ‘Vanwege het gebruik van Mixed-gas hebben we geen last van oxidevorming op de snijvlakken. Hiermee kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn.’

Machine Constructies Marknesse (MCM), dat ruim 75 mensen op de loonlijst heeft staan, is toeleverancier van snij- en freeswerk voor andere metaalbedrijven en levert daarnaast halffabricaten aan machinebouwers in diverse sectoren. ‘Zo maken we onder andere onderdelen voor melkrobots, waterpompunits en logistieke systemen’, vertelt adjunct-directeur Hessel Reitsma.

Nieuwe werkplaats en AGV’s

Reitsma startte zeven jaar geleden bij het metaalbedrijf en maakte de verhuizing naar een nieuwe productiehal en kantoor mee in 2020. Bij het ontwerp van de nieuwe loods werd rekening gehouden met vergaande automatisering. ‘Automatisering is noodzakelijk om de stijgende arbeidskosten te drukken en het krappe arbeidsaanbod het hoofd te bieden’, verklaart de adjunct directeur.

Zo is de werkplaats voorzien van een centrale transportzone waar twee AGV’s van Kumatech sinds vier jaar pallets van de metaalbewerkingsmachines naar andere locaties in het bedrijf vervoeren, zoals het magazijn of de expeditieafdeling. De integratie van de zelfrijdende heftrucks is een proces van vallen en opstaan, vertelt Reitsma. ‘Vooral de integratie van de software van de heftrucks met de ERP-omgeving van het bedrijf is niet eenvoudig, maar we hebben inmiddels grote stappen gemaakt.’

De AGV’s vormen onderdeel van een breder automatiseringsproces van het bedrijf waarbij de gehele werkflow, van kantoor tot productie en logistiek, onder de loep genomen wordt. De nieuwe fiberlaser, waarmee ook nauwkeuriger gaten gesneden kunnen worden en waardoor de afdeling verspaning in veel gevallen overgeslagen kan worden, is samen met de 6 kW fiberlaser aangesloten op een automatisch magazijn. ‘We vinden het belangrijk dat onze medewerkers zich blijven ontwikkelen en stimuleren hen nieuwe vaardigheden te leren’, vertelt Reitsma.

Bezoek van de minister

De leercultuur en omgang met medewerkers was voor MKB-Nederland aanleiding om MCM in het kader van Dag van de Ondernemer naar voren te schuiven als voorbeeldbedrijf. Vorig jaar november ontving het metaalbedrijf daarom minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tijdens een rondleiding door de productiehal en een rondetafelgesprek prees Van Hijum de ontwikkelingen van het bedrijf die de voorbije jaren steeds een omzetgroei van minimaal zes procent liet optekenen.

Reitsma geeft aan dat verdere groei in personeel niet per se een doelstelling is van het bedrijf. ‘De komende periode willen we vooral inzetten op het vergroten van de efficiency.’ Daarbij hoort ook een nieuwe draaibank met geautomatiseerde stafaanvoer. ‘Deze draaibank moet in de loop van het jaar geleverd worden’, aldus Reitsma.

Synergie met zusterbedrijven

De adjunct-directeur werkt op het bedrijf samen met de eigenaren Cor van Vilsteren en Mark Hilderink, die MCM in 1992 oprichtten. De twee ondernemers runnen op hetzelfde bedrijventerrein in Marknesse twee andere metaalbedrijven, buislaserspecialist TCM en het lasconstructiebedrijf ConWeld. ‘Er is veel synergie tussen de bedrijven. Wij bestellen bijvoorbeeld buislaserwerk bij TCM en een deel van onze halffabricaten wordt door ConWeld verder afgelast. Op drukke en rustige momenten kan het personeel uitgewisseld worden, waardoor we een constante workflow waarborgen’, besluit Reitsma.

Jerom Rozendaal

Recent Posts

Dumaco in Hardinxveld-Giessendam breidt capaciteit uit met nieuwe draai- en freesbank

Metaalbewerker Dumaco in Hardinxveld-Giessendam is het jaar voortvarend begonnen met de komst van een Okuma draaibank…

2 dagen ago

Staaljournaal: VS-beleid zorgt voor onrust in staalindustrie

De recente invoering van een 25 procent importheffing op staal en aluminium door Donald Trump,…

2 dagen ago

Versterken van de regionale maakindustrie

Zestien bedrijven hebben de krachten gebundeld in Maastricht Maakt, een initiatief dat zich richt op…

2 dagen ago

Koning Willem-Alexander: ‘Zonder de opleiding Techniek staat Nederland stil’

Koning Willem-Alexander heeft het nieuwe, energieneutrale schoolgebouw van Gilde Vakcollege Techniek in Gorinchem feestelijk geopend,…

2 dagen ago

FME: Sterke en duurzame industrie belangrijker dan ooit

Een sterke industrie is meer dan ooit nodig. Gezien de geopolitieke ontwikkelingen kunnen Nederland en…

2 dagen ago

Nederland exporteert weer meer machines naar China

In 2024 nam de waarde van de Nederlandse export naar China met zeven procent toe,…

2 dagen ago