De staalprijzen in diverse werelddelen blijven stabiel hoog of gaan nog verder stijgen, zo is onze waarneming. Er was enige hoop bij afnemers dat het naderende Chinese Nieuwjaar, dat op 27 januari begint, enige verlichting op het prijsniveau zou veroorzaken. Het tegendeel lijkt echter meer waarschijnlijk. Het Japanse Tokyo Steel heeft de staalprijzen sinds december met ruim 100 euro per ton verhoogd. In de VS geven de fabrieken ook signalen af over hogere prijzen, zo heeft ArcelorMittal de basisprijs voor verzinkt staal op 820 dollar (ca. 760 euro) gezet. Daarbij lopen de staalmakers voor op het beleid van de nieuwe president. Verwacht wordt dat hij meer protectionistische maatregelen zal treffen en vooral zal investeren in de infrastructuur, waarvoor veel staal nodig zal zijn.
Staalprijzen in het Verenigd Koninkrijk zijn stabiel en liggen op hetzelfde niveau als op het Europese continent. Maar juist binnen Europa er zijn ook geluiden, die spreken over forse verhogingen voor leveringen in het komende kwartaal. Zo zou volgens diverse bronnen de prijs voor warmgewalste coils met 60 à 80 euro gaan stijgen en verzinkt materiaal zelfs tot 100 euro per ton. Officiële berichten hebben we tot nog toe niet gehoord, maar onrealistisch kunnen we die geruchten ook niet noemen.
De meeste fabrieken hebben hun boeken voor het eerste kwartaal vol en wachten kennelijk geduldig tot eind januari of begin februari alvorens ze hun aankondigingen zullen gaan doen. In hun voordeel is ook nog, dat de Europese Commissie een onderzoek is opgestart naar oneerlijke concurrentie bij de import van verzinkt staal uit China. Alleen al het nemen van dat besluit heeft een run van bestellingen voor verzinkte rollen bij de EU-fabrieken veroorzaakt. Veel verbruikers en service centers leggen nu dan ook de prioriteit bij de verkrijging van materiaal, bang als men is voor schaarste bij diverse producten.
De grootste oorzaak van de prijsstijgingen mondiaal gezien lag bij hogere prijzen van grondstoffen, maar die ontwikkeling lijkt nu wat af te zwakken. Echter ook de verminderde export door China (-3%) en de herstructurering van de Chinese staalindustrie schijnt hier effect te hebben. Het doel van de Chinese regering was in 2016 in totaal 45 miljoen capaciteit af te bouwen en dat werd, volgens insiders, in oktober al bereikt. Naar verwachting heeft het land in 2017 een eigen behoefte aan staal van ongeveer 660 miljoen ton, wat een daling is van 1,5 procent.
De overheid schijnt vastbesloten te zijn verouderde milieuvervuilende fabrieken te gaan sluiten en geen nieuwe lijnen toe te staan. Zo heeft het in december twee staalfabrieken in de provincies Hebei en Jiangsu beboet voor het zonder vergunning in productie brengen van nieuwe lijnen en deze fabrieken naar het schijnt stilgelegd. Een lagere productiecapaciteit leidt tot minder export vanuit China en daarmee minder druk op Europa. Daardoor hebben de EU-fabrieken minder concurrentie, kunnen dus rekenen op voldoende orders en hebben daarmee genoeg argumenten om de prijzen te verhogen. Zou die echt komen dan is bijvoorbeeld de prijs voor warmgewalste coils (HRC) ten opzichte van begin 2016 bijna verdubbeld. In concrete cijfers uitgedrukt: in januari 2016 was de basisprijs voor HRC ca. 320 euro. Die zal dus als de verhoging concreet wordt per 1 april a.s. liggen bij ongeveer 610-630 euro. Samengevat lijkt ons een verdere prijsstijging dus zeer waarschijnlijk, maar in welke mate is nog erg ongewis.
Noviostaal geeft per 19 januari 2017 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:
Daarmee stabiliseren de fabrieksprijzen staal zich, we noteren deze maand een kleine stijging van 0 tot 15 euro per ton (sendzimir verz. coils) hogere prijzen dan december 2016 .
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…