Actueel

Orderportefeuille Duitse machinebouwers goed gevuld, maar impact oorlog dreigt

De orderportefeuille van de Duitse machinebouwindustrie is goed gevuld. In het eerste kwartaal van 2022 ontvingen de machinebouwers 44 procent meer orders dan in dezelfde periode vorig jaar. De Duitse vereniging van machinebouwers, die deze gegevens bekend maakte, waarschuwt wel voor de mogelijke impact van de oorlog in Oekraïne, hoge materiaaltekorten en haperende toeleveringsketens. De eerste tekenen van afkoeling zijn al zichtbaar.

Wilfried Schäfer van de Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken (VDW)

‘De opdrachten bleven in het eerste kwartaal binnenstromen. Het volume lag maar 8 procent onder het niveau van recordjaar 2018’, vertelt Wilfried Schäfer, directeur van de Duitse vereniging van machinebouwers (VDW). Hij voegt er vervolgens aan toe dat de gouden tijden voorbij zijn en de sector de komende tijd mogelijk geïmpacteerd gaat worden door de oorlog in Oekraïne. Indicaties daarvan zijn de recente verkoopcijfers die al behoorlijk afgezwakt zijn.

Haperende aanvoerketens

En er spelen nog andere problemen. De grootste uitdaging voor de sector zijn momenteel de haperende aanvoerketens. ‘Dat blijft het grootste probleem en is verre van opgelost’, aldus Schäfer die de komende maanden nog geen verbetering verwacht.

Haperende aanvoerketens en corona-lockdowns in China zijn ook de reden dat de productiegroei achterloopt bij de groei in orders. Waar het aantal orders met 44 procent steeg vorig kwartaal, groeide de productie maar met 6 procent. ‘Nieuwe machines worden in het magazijn opgeslagen omdat zij door missende onderdelen niet in productie gebracht kunnen worden.’

Nederland koopt meer machines

De export van Duitse machines groeide in het eerste kwartaal maar met een schamele 1 procent. De grootste afnemer, China, plust met 4 procent, terwijl de export naar de Verenigde Staten met 6 procent daalde. Nederland behoorde tot de grootst groeiende afzetmarkt voor Duitse machines. Ons land nam in het eerste kwartaal van dit jaar 11 procent meer machines af dan in dezelfde periode vorig jaar.

Schäfer spreekt van een (economisch) onzekere tijd met het oog op de oorlog in Oekraïne, groeiende grondstofkosten en de embargo’s op Russische olie en mogelijk gas. ‘Het grote aantal opdrachten vergemakkelijkt de situatie een beetje’, besluit de Duitser die verder verwacht dat de internationale vraag naar machines dit jaar met 10 procent zal stijgen.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

3 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

4 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

4 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

4 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

4 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

4 dagen ago