Actueel

Orders machinebouwers dalen sterk door corona

De orders van de Duitse machinebouwers lagen in het derde kwartaal van 2020 29 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Binnen Duitsland betrof de daling 26 procent, buiten Duitsland ging het om een daling van dertig procent.

Dat meldt de branchevereniging VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken). In de periode januari-september daalde het aantal orders met 33 procent. De orders uit het binnenland waren 27 procent lager dan een jaar eerder. Het aantal orders uit het buitenland daalde met 36 procent.

‘De werktuigmachine-industrie is nu volledig in de greep van de tweede coronagolf’, aldus Dr. Wilfried Schäfer. ‘De economische indicatoren zijn in het derde kwartaal gestegen, maar de hoop op een verbetering op korte termijn vervaagt nu snel. De in het derde kwartaal ontvangen orders blijven op het lage niveau van de voorgaande maanden’, vervolgt Schäfer.

Grote verschillen

In Duitsland en in veel andere Europese landen zijn gedeeltelijke lockdowns opgelegd. Voor klanten van werktuigmachines is dit een zeer onzekere en uitdagende omgeving om investeringen te plannen en beslissingen te nemen. Het beeld verschilt echter van regio tot regio en van sector tot sector. Azië, en met name China, herstelt zich sneller. De situatie in Europa daarentegen blijft veel gespannener.

De elektronica-industrie is een van de weinige klantsectoren die in de huidige crisis winst kan boeken en dus verkoopkansen kan bieden. Hetzelfde geldt voor medische technologie, beademingsapparatuur en consumentengerelateerde gebieden zoals de voedings- en verpakkingsindustrie.

De automobielindustrie daarentegen is ook zwaar getroffen door de crisis. Zij profiteert van de sterke stijging van de vraag in China, maar de structurele verandering in de richting van nieuwe soorten aandrijvingen wordt steeds meer gevoeld en de investeringsbudgetten worden steeds meer herverdeeld. ‘Deze verschuiving biedt kansen, maar brengt aanzienlijke kosten met zich mee in termen van bewerkingsvolumes’, legt Schäfer uit.

Tegen deze achtergrond heeft de VDW haar productieprognose voor het lopende jaar moeten herzien. ‘We verwachten een daling van ongeveer dertig procent’, aldus Schäfer. In termen van productievolume betekent dit een verlies van vijf miljard euro. Met iets minder dan twaalf miljard euro ligt dit volume echter nog steeds twee miljard hoger dan tijdens de financiële crisis van 2009/2010. ‘Pas op de middellange termijn zal de industrie weer op het niveau van 2019 komen’, aldus Schäfer.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

6 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

1 dag ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

1 dag ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

1 dag ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

1 dag ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

1 dag ago