Passiefhuis in houtskeletbouw heeft de toekomst

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Vorige week bezochten ruim tachtig architecten, woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars, timmerfabrikanten en houtskeletbouwers het seminar ‘Project Roosendaal – Houtskeletbouw op passiefhuis niveau’. Conclusie: passiefhuisbouw heeft de toekomst.

Conclusies van de lezingen waren dat passiefhuisbouw een bouwwijze is die onder druk van stijgende energiekosten, milieubelasting en gelieerde regelgeving, zeer belangrijk zal worden. Ook is houtskeletbouw uitstekend geschikt voor bouwen op passiefhuis niveau. De bouwwijze behoeft echter zeer veel zorg in voorbereiding en uitvoering en sluit nog niet aan bij de huidige productiemethode. Desondanks is het zeer kansrijk.

Houtskeletbouw

Centrum Hout en de Vereniging van Houtskeletbouwers (VHSB) organiseerden het seminar dat bestond uit een reeks lezingen en werd afgesloten met een bezoek aan het woningbouwproject Passiefhuis. Tijdens het lezingenprogramma bespraken acht deskundigen de noodzaak, mogelijkheden en onmogelijkheden van passiefhuisbouw en de bijzondere rol van houtskeletbouw.

De aftrap werd gegeven door Chiel Boonstra van Trecodome, die enkele goede ervaringen in het buitenland besprak, de theorie van passiefhuis uiteenzette en de noodzaak en kansen voor de Nederlandse bouw benadrukte.

Valkuilen

Ad van Reekum, projectmanager vastgoed bij Aramis-AlleeWonen en eigenaar van het passiefhuisproject, zag in deze buitenlandse voorbeelden aanleiding om zijn experimentele woningen te bouwen volgens deze methode. Jan Hoekstra, directeur van VDM woningen en verantwoordelijk voor de realisatie van het project, vertelde daarna over de productiemethode en de valkuilen bij de productie en bouw.

Verder besprak Wim Hijmissen, directeur van Brink Climate Systems, het belang van een gezonde ventilatie en het speciaal voor het project ontwikkelde gebalanceerde ventilatiesysteem. Agnes Schuurmans, manager marktontwikkeling bij Rockwool Benelux, gaf een uiteenzetting van de wijze van isolatie en de nauwkeurigheid waarmee deze aanbracht dient te worden.

Ruud Geerligs, projectmanager bij SBR, sloot af met een uiteenzetting van de beschikbare kennis over passiefhuizen bij SBR en mogelijkheden tot kennisoverdracht.

AlleeWonen zal naar aanleiding van de goede ervaringen met dit proefproject in ieder geval een 260 nieuwbouwwoningen uit laten voeren in passiefhuis-houtskeletbouw.