Phantom daagt verspaners roestvaststaal uit

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Phantom daagt verspaners uit om de grens op te zoeken met de volhardmetaal boren en frezen op moeilijk te bewerken roestvaststaal. De verspaners die hierin het beste slagen, winnen gold 8 toegangskaarten voor de Grand Prix Formule 1 in het weekend van 22 en 23 augustus in Spa Franchorchamps (BE).

‘There is no end to what you can do’. Met die slogan positioneert het Nederlandse merk Phantom VHM boor-freesgereedschappen zich sinds kort in de markt. Het dealernetwerk is versterkt met 14 expertdealers, die samen met het test- en trainingscenter (TTC) in Beekbergen de klanten ondersteunen bij het optimaal inzetten van onder andere freesgereedschappen. Onlangs is in dit TTC de Phantom Vari-frees (10 mm) vergeleken met drie A-merk VHM frezen voor de bewerking van RVS 316Ti.

Uit deze test blijkt volgens de Nederlandse leverancier dat de Phantom-frees met een standweg van 20 meter (oftewel bij 58 minuten bij de gekozen freesparamaters) en een totaal verspaand volume van 1.500 cm³ absoluut op A-merk niveau presteert. De snijkant toonde na 20 meter nog geen beschadigingen, in tegenstelling tot de andere frezen. De kwalitatief minst goede A-merk frees haalde een standweg van 17 meter. Op dit punt was het opgenomen vermogen hoog opgelopen en de snijkant zichtbaar versleten. Gefreesd werd in RVS 316Ti (1.4571) met een snedediepte van 5 mm, snedebreedte van 15 mm en een snijsnelheid van Vc 90 m/min.

Hogere productiviteit haalbaar

‘Deze combinatie van de standweg van 20 meter én de hoge snijsnelheid is veel beter dan verspaners gemiddeld halen’, zegt Jerry van Tiel, een van de drie technische specialisten in het TTC van Phantom. ‘Vaak kiest men voor lagere snijsnelheden, dikwijls amper meer dan 60 meter per minuut. Onze test laat zien dat deze voorzichtigheid niet nodig is en dat je veel productiever kunt verspanen.’ Door met een snijsnelheid van 90 meter per minuut te werken, verhoog je de productiviteit met 50 procent, terwijl de standweg van de frees desondanks hoog blijft. Want tijdens de testen werd pas na 20 meter freesweg slijtage aan het snijvlak van de frees zichtbaar.

De productiviteit in het verspanen van RVS 316TI (Ti) kan dus fors omhoog. Daartoe daagt Phantom verspanend Nederland uit met de Phantom Challenge. ‘Hoe ze kortere cycli realiseren, bepalen ze zelf. De ene frezer zal wellicht met de snijsnelheid spelen, de ander met het volume, als er maar méér verspaand wordt in dezelfde of kortere tijd’, zegt Jerry van Tiel. De jurering gebeurt door de drie experts van het test- en trainingscenter van Phantom in Beekbergen.

Meedoen

Om mee te kunnen doen, moet je voor 30 juni de resultaten van de productiviteitsverbetering die je met de Phantom VHM gereedschappen hebt behaald naar het TTC sturen, inclusief een korte beschrijving (of indien mogelijk een tekening) van het werkstuk en de aanpak met eventueel foto’s of een video gemaakt met een smartphone.

De resultaten die Phantom-gebruikers boeken, kun je in de tussentijd volgen op social media als Facebook (Phantom.eu), Twitter (@Phantomtools), instagram(Phantom.eu) en de speciale actiepagina voor de Phantom Challenge, www.phantom.eu/challenge . Hier kun je ook alle overige details over de wedstrijd vinden.

Zo hebben de specialisten

van Phantom getest

De testen in het TTC in Beekbergen met de Phantom VHM Vari-frees zijn uitgevoerd op een DMC 635 V Ecoline van DMG Mori. Na elkaar werden de vier A-merkgereedschappen getest door het frezen van sleuven in 1.4471. Dat gebeurde met de volgende instellingen:

Ap =15 mm (1,5xD); Ae = 5 mm (0,5xD),
Vc = 90 m/min; n = Vc/3.14 /D = 90.000/3,14/10 = 2.866 omw/min,
fz = 0.03 mm/z; z = 4; ft = n x fz x z= 2866 x 0.03 x 4 = 344 mm/min.

De gereedschappen werden na 1.000 mm, 3.000 mm en vervolgens na elke 5.000 mm gecontroleerd in het TTC, waar men beschikt over een microscoop met meetmogelijkheid en beeldopslag en een Walter-Helicheck waarmee geometrieën en toleranties binnen het μm-bereik gemeten worden. Bewust zijn alleen A-merk frezen met elkaar vergeleken, vandaar dat de verschillen niet gigantisch zijn. 3 meter standweg verschil tussen de slechtste en de beste frees, betekent toch nog steeds een verschil van bijna 18 procent.