Het had wat voeten in de aarde, maar na veel duw en trekwerk begonnen op 15 november 2006 dertig bedrijven aan de pilot Innovatie Prestatie Contract (IPC). Drie jaar later hebben 29 bedrijven – waarvan één collectief – de pilot afgesloten. Dat gebeurde afgelopen maandag bij penvoerder van de IPC in de metaal, de Koninklijke Metaalunie. Daar werd het boekje ‘Innovatie leidt tot prestatie’ gepresenteerd met een overzicht van alle negenentwintig projecten.
Het eerste exemplaar werd maandag door Metaalunie voorzitter Michaël van Straalen overhandigd aan Renée Bergkamp, directeur-generaal Ondernemen en Innovatie van het Ministerie van Economische Zaken. Zij vertelde dat nieuwe IPC-aanvragen vanaf 11 januari 2010 weer kunnen worden ingediend. Daarvoor is in principe 20 miljoen euro gereserveerd. Maar gezien de grote vraag naar IPC is de Minister Van der Hoeven van plan om het IPC-budget voor 2010 verder te verhogen naar 40 miljoen euro. De verwachting is dat deze ophoging bij de publicatie van de voorjaarsnota wordt toegevoegd aan het IPC-budget.
Bergkamp noemde de IPC een gouden formule om samenwerking te stimuleren. Ook vertelde ze dat tweederde van de bedrijven die mee hebben gedaan aan de IPC, winstgevender zijn dan daarvoor. Een volledige inhoudelijke evaluatie van de eerste drie jaar IPC volgt in het voorjaar van 2010.
Collectief
Ronald Kousbroek, penvoerder IPC namens de Koninklijke Metaalunie, vertelde maandag dat in de nieuwe IPC-ronde samenwerking nog belangrijker is. IPC is er voor meerjarige innovatietrajecten van groepen ondernemers. ‘Zo was de IPC drie jaar geleden ook al bedoeld’, zegt Kousbroek. ‘Toen lukte het ons niet om meer dan één collectief te laten samenwerken. Gelukkig was het toen geen prestatieverplichting’, zegt Kousbroek. ‘In de nieuwe IPC wordt er veel sterker op samenwerken ingezet.’ Dat vertaalt zich in de hoogte van de te verkrijgen subsidie. De maximale subsidie over drie jaar bedraagt per bedrijf 50.000 euro. Indien er geen collectieve component in zit, is dat beperkt tot een maximum van 40.000 euro.
Meer informatie over de IPC in de metaalbranches: Koninklijke Metaalunie, Ronald Kousbroek. Voor algemene informatie over de IPC kan men terecht bij SenterNovem. Het boekje ‘Innovatie leidt tot prestatie’ is gratis voor leden van de Metaalunie, niet-leden betalen 10 euro.
PILOT IPC 2006-2009
De 29 bedrijven die deelnamen aan de pilot IPC 2006-2009 zijn: Almi Machinefabriek, Machinefabriek Bouman, Brubek, Demar Laser, Dofra, Etchform, Frans van Zaal Totaal Techniek, Gems Metaalwerken, Machinefabriek Hamminga, Holtrop & Jansma, Kamp Coating Vianen, Konosch Nederland, Machinefabriek Eerbeek, MFE Verspaning, Nedclad, Nijholt Staal- en machinebouw, Nijl Aircraft Docking, Norma, Oertli Gereedschappenfabriek, Oskomera Staalbouw, Q-Tec, Recoma Technische Installaties, SCH Holland, Terberg Machines, Tuinte Machinefabriek, Weasler Engineering, Widek, Witec Witronic Precision Parts en WPI International.