PKM, de adviseurs voor de metaal- en technische bedrijven, kan terugblikken op een goed 2014. En voor 2015 verwacht deze adviesclub dat bedrijven behoefte zullen blijven houden om de organisatie eens door te lichten om zo tot meer efficiency te komen.
‘We hebben een goed jaar achter de rug. Veel inzet is er geleverd om bedrijven tot certificering te brengen voor de NEN-EN 1090 norm. Deze is vanaf 1 juli dit jaar wettelijk verplicht. Maar als we kijken hoeveel bedrijven nu in het bezit zijn van dit certificaat, ligt dit percentage zo tussen de 10 en 15 procent. En dat is natuurlijk veel te laag’. Dit stelt Aad Braal, directeur PKM. ‘Er ligt dus nog veel werk voor bedrijven om dit certificaat te halen. We zien ook dat grote(re) bouwbedrijven steeds nadrukkelijker om deze certificering vragen. En, niet onbelangrijk, bedrijven die niet in het bezit zijn van dit certificaat, lopen het risico dat ze bij controle een boete krijgen opgelegd. Deze boete kan oplopen tot 35.000 euro.’ Voor kleine constructiebedrijven organiseert PKM doorlopend workshops om op een duidelijke wijze tot certificering te komen. In Nederland is de verwachting dat zeker zo’n 1.500 bedrijven aan dezer richtlijn zou moeten voldoen, om een CE verklaring af te mogen geven, voor producten die aan de richtlijn bouwproducten moeten voldoen.
Inzet 2015
Voor 2015 zal PKM zich inzetten op vier belangrijke disciplines binnen de maakindustrie. Beheersing maakprocessen, doelgericht managen, effectieve organisatie en financieel sturen. Dit zijn de vier items die volop onder de aandacht zullen worden gebracht. ‘Er zijn nog veel aspecten die binnen de maakindustrie de nodige aandacht verdienen. Er is wat dit betreft nog veel te winnen.’ Braal benadrukt dat bedrijven, die medewerkers willen opleiden of bijscholen, gebruik kunnen maken van de Persoonlijke Trainings Toelage, en / of het Ontwikkelingsbudget, die via het OOM kan worden aangevraagd. Dit geldt bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van de duurzame inzet van medewerkers, opzetten van systemen binnen de organisatie en het verder trainen van uitvoerende taken.