Poedercoaten op lage temperatuur van Oxyplast wint Surface Innovatieprij

Na een jaar testen in de praktijk, heeft Oxyplast dit najaar de tweede generatie van het laagmoffelend poedercoatsysteem in de markt gezet. En won daar direct al een prijs mee op de vakbeurs Surface.

Bij dit product, genaamd ag-kote, hardt de poederlak al bij 150 graden uit. Kies je voor een hogere temperatuur, dan neemt de productiviteit van de installatie drastisch toe. Bijkomend voordeel is dat de kwaliteit van de laklaag verbetert.

Protech/Oxyplast uit Gent-Mendonk won met dit product de Surface 2010 Innovatieprijs. Een blije Karl Pint nam bij de opening van deze nieuwe beurs, georganiseerd door de Nederlandse VOM, de prijs in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Ruud Ploum. Eigenlijk scoort het ag-kote poederlaksysteem op alle fronten die de jury belangrijk vindt, goed.

Uitharden bij 150 graden

Ag-kote is een anti-gassing poederlaksysteem, dat bij een lage temperatuur uithardt. Normaal gebeurt dit bij 160 tot 180 graden. Het Oxyplastsysteem hardt bij 150 graden uit. Dat levert dus een flinke energiebesparing op en dus minder CO2-uitstoot, geeft Ruben Maes, accountmanager, aan. Je kunt de poederlak echter ook bij dezelfde temperatuur als de andere systemen uitharden, 180 graden bijvoorbeeld. ‘Dan heb je veel minder tijd nodig, dus verhoog je de productiviteit en daarmee de capaciteit van je installatie.’

De poederlakker heeft dus de keus. Wie zijn lijnen vrij vol heeft, kiest eerder voor de kortere uithardingstijd om daarmee extra capaciteit te creëren. De productiviteit verbetert trouwens altijd. Zelfs als je op de lage temperatuur uithardt, bespaart dit uithardingstijd. Gemiddeld is dat zo’n 20 procent. Door de temperatuur te verhogen, loopt de tijdsbesparing verder op.

Langere levensduur

Hoewel ag-kote pas sinds kort op de markt is, laten Qualicoattesten zien dat de kwaliteit van de poederlaklaag langer in stand blijft dan bij traditionele poederlakken. ‘Kleur en glans blijven vijftien jaar behouden, tegenover anders tien jaar’, zegt Maes. Dit komt onder andere door de betere kantendekking, wat corrosie langer tegenhoudt. De eigenschappen van de poedercoating benaderen die van een Superdurable poeder, voor de prijs van een standaard product.

Laadkleppenfabrikant

De eerste klant van Oxyplast die met de nieuwe poederlak aan de slag is gegaan, is DHollandia, een van de grootste constructeurs van hydraulische laadkleppen in Europa. Sinds september vorig jaar poederlakt deze fabrikant alle hengsels voor de laadbruggen met ag-kote. ‘DHollandia is mede betrokken geweest bij de ontwikkeling. Het scheelt zeven tot negen minuten uithardingstijd per onderdeel. Bij een productie van vele duizenden delen telt dat aan’, aldus Ruben Maes.

DHollandia heeft in eerste instantie de eerste generatie van ag-kote ingezet. Onlangs heeft Oxyplast de tweede generatie geïntroduceerd. Het grote verschil zit, aldus de accountmanager, vooral in de prijs. Nu is de poederlak 15 eurocent per kilo duurder dan gewone poederlak; bij de eerste generatie bedroeg het prijsverschil nog een euro, wat voor veel toepassingen teveel is.

Nog geen matte uitvoering

Het energie- en milieuvriendelijke poederlaksysteem kent echter ook zijn beperkingen. Het is namelijk alleen in glans- en satijnversie leverbaar. De matte versie ontbreekt tot nog toe. Bij matte poederlaksystemen blijft 180 graden de benedengrens voor het goed uitharden. Wel zijn grondstoffenleveranciers bezig met de ontwikkeling van zo’n matte variant. Het systeem is momenteel in negentig RAL-kleuren leverbaar.

Oxyplast Belgium