De hoge energieprijzen hebben onverwachte slachtoffers. Specialisten in poederlakken en natlakken zien hun kosten exploderen door de hogere gasprijzen. Dat vertel Hans Catry, bij Belmeko uit Oostkamp in West-Vlaanderen, fabrikant van onder andere natlak- en poederlakcabines.
Het industriële lakken van metalen of houten stukken is een energie-intensief proces. Bij het poeder- of natlakken wordt de lucht in de cabine constant ververst. Dat vergt niet alleen veel elektriciteit door de ventilatoren die de lucht aan en afzuigen, ook is er veel gas nodig voor de verwarming van lucht. ‘De verse lucht, die van buiten in de cabine geblazen wordt, moet steeds op 20 graden gebracht worden’, vertelt Hans Catry.
Catry is projectingenieur bij het Belgische Belmeko dat ook actief is in Nederland. Zeventig procent van haar klanten betreffen metaalbedrijven. Dit verklaart ook de aanwezigheid van Catry op de Technishowbeurs in Utrecht vorige week. Hier had hij een stand gelijkt aan de ingang bij hal 8. ‘Bedrijven komen niet speciaal naar deze beurs om een spuit- of lakinstallatie te kopen. Wij moeten het hebben van passanten die met het idee in hun achterhoofd rondlopen.’
Belmeko biedt maatwerk bouwen waardoor we het met energiezuiniger oplossingen kan uitpakken. Desondanks zou het wel eens moeilijk kunnen zijn om dezer dagen nieuwe klanten aan te trekken door de hoge energiekosten. ‘Aan de andere kant blijft onze activiteit natuurlijk altijd bestaan’, aldus Catry.
Hans Catry, projectingenieur bij Belmeko
Volgens de specialist zijn veel bedrijven zich nog niet bewust van de impact van de gestegen energieprijzen op hun business. ‘De komende maanden zouden hierdoor best wel eens lijken uit de kast kunnen vallen.’ Catry geeft het voorbeeld van een bedrijf met een spuitcabine dat 100 spuituren per maand uitvoert. ‘De gasrekening bij zo’n bedrijf neemt met 4.000 euro per maand toe. Dat lijkt misschien niet veel, maar als je vier cabines hebt staan, is het dat wel.’ Ook zijn er klanten die de temperatuur van ingaande lucht terugschroeven van 20 naar 16 graden, om zo minder gas te verbruiken, maar dat komt de kwaliteit niet ten goede.
Zelf ondervindt het bedrijf, dat 30 mensen op de loonlijst heeft staan, ook hinder van gestegen kosten, in het bijzonder van de staalprijzen. Dat materiaal wordt veelvuldig gebruikt in de spuit- en laklijnen en maakt dertig procent van de kostprijs uit. ‘Door de sterke stijging van de materiaalkosten vallen onze installaties 35 procent duurder uit voor de klanten dan een jaar eerder’, aldus de Vlaming die het voorbije jaar meerdere keren per jaar uitstaande offertes heeft moeten aanpassen aan de gestegen kosten.
Ondanks de moeilijke tijden ziet hij de toekomst toch positief in. ‘In sommige gevallen is het juist nu interessant om deze activiteit in huis te halen. Met de stijgende inflatie is het beter te investeren in een energiezuiniger oplossing.’
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…