Praktische oplossingen op Nederlandse Metaal Dagen

Met 4.216 bezoekers tikte de tweede editie van De Nederlandse Metaal Dagen de driedaagse beurs af. Een plus van ruim tien procent in vergelijking met de eerst editie in 2019.Toen stokte de teller bij 3.700 bezoekers. Een terugblik op de eerste live metaalbeurs na de coronacrisis, gehouden op 15, 16 en 17 september.

Praktische oplossingen op Nederlandse Metaal Dagen
William van Breugel bij de robotcel. (Foto: Rolf Elling)

Een rondje langs de stands leverde interessante gesprekken op. Vrijwel iedereen was content dat er weer een live beurs werd gehouden.

Twee stands voor Widenhorn 

Widenhorn is leverancier voor metaalbewerkers en levert producten en machines voor onder andere plaatbewerking. Voor het eerst staat Widenhorn met een stand op de Kunststoffenbeurs, naast een stand op de Nederlandse Metaal Dagen. Directeur Anco Euser overziet de metaalbeurs terwijl zijn neef Dinant Heezen het kunststofverhaal voor zijn rekening neemt. Op de stand staan twee lasersystemen voor snijden, graferen en markeren in allerhande materiaal. Het gaat om de VLS3.50 en de VLS6.60 van Universal Laser Systems met een laserbron van respectievelijk 50 en 75 watt. 

Heezen is erg tevreden dat hij weer op een beurs mag staan, nu de coronamaatregelen weer wat losgelaten zijn. Hij is ook tevreden met de aanloop. Na een paar uur beurs had hij al twee goede leads, waarvan een bij een fabrikant van speeltoestellen die mdf-materiaal wil graveren.    

Teqram

Frans Tollenaar uit Zwolle staat met zijn bedrijf Teqram op De Nederlandse Metaal Dagen. Teqram is leverancier en ontwikkelaar van Vision Guided Robotics. Op de beurs is een exemplaar in werkende toestand te bewonderen. Een slijprobot die automatisch gesneden plaat kan nabewerken, zonder dat deze geprogrammeerd hoeft te worden. Ernaast staat de Easyflipper, een machine die zware platen snel en gemakkelijk omdraait en die is ontwikkeld als add-on van de robot. Tollenaar legt uit: ‘Als de robot een zware plaat draait, kan hij nog maar een fractie van zijn gewicht dragen omdat als de plaat verticaal staat, deze kan gaan schuiven. Door samen te werken met de Easyflipper is dit probleem opgelost.’ Toen een klant deze oplossing zag, wilde hij het ook als stand-alone oplossing. En zo is de Easyflipper als alleenstaande machine in de markt gezet. Tollenaar heeft er al meerdere verkocht, waaronder twee in de Verenigde Staten. 

De Nederlandse Metaa Ddagen is ook voor Tollenaar het eerste echte beursevent waar hij aan deelneemt sinds Covid-19. Hoewel Teqram wel eigen demodagen heeft georganiseerd waarin het bedrijf in een week tijd veel bezoekers heeft ontvangen. Aan het eind van de eerste beursdag is Tollenaar niet ontevreden over de aanloop op de stand. ‘Ik heb 45 gesprekken gehad waarvan vijf heel serieus.’

Gibas

Als je in de buurt van de stand van Gibas komt, word je al begroet door twee Automatic Guided Vehicles. De slimme voertuigen houden de omgeving nauwlettend in de gaten en detecteren en omzeilen obstakels als deze in het rijpad verschijnen. De voertuigen kunnen dus zonder problemen ingezet worden op een drukke fabrieksvloer, om bewerkte producten af te voeren bijvoorbeeld. Maar ze worden niet alleen in de metaalindustrie ingezet, laat een medewerker weten. ‘Ze rijden ook in ziekenhuizen rond, waar ze op plekken komen waar mensen, vanwege besmettingsgevaar geen toegang hebben.’  Op de stand is een cobot van Universal Robots een bewerkingsmachine aan het ontladen. Gibas is distributeur voor de Benelux van deze slimme robots. En ook deze worden niet alleen in de metaalindustrie gebruikt. Zo staan ze ook op Schiphol om bagage te stapelen en in een steenfabriek in Groningen om stenen te stapelen. In de metaalindustrie worden ze gebruikt om manloos te produceren. De cobots kunnen naast mensen werken omdat ze bij een bepaalde weerstand automatisch stoppen met bewegen. Heel veilig dus.    

Praktische oplossingen op Nederlandse Metaal Dagen
De cobot-slijpcombinatie bij Gibas. (Foto: Rolf Elling)

Slijpen met cobot

Bij Gibas laat Theo Drijfhout nog even een noviteit zien. ‘Het is een cobot uitgerust met een toolneus waarop een slijpschijf is bevestigd. Deze is ontwikkeld door Mirka, gereedschapsfabrikant in Duitsland. Hiermee kunnen platen worden geslepen, gepolijst en worden afgebraamd. Maar ook gekromde onderdelen kan deze Universal Robot aan. Het is voor het eerst dat deze combinatie wordt getoond op aan de Nederlandse markt.’

‘Het is voor ons een prima beurs, we hebben veel contacten gelegd en er is veel belangstelling voor onze oplossingen. We zien ook duidelijk meer behoeft aan automatiseringsoplossingen’, aldus Drijfhout.

Robotcel bij BMO

‘Het is fijn om klanten weer live te spreken. Ook is het prettig de concullega’s weer te zien en met elkaar te kunnen sparren over de markt en de ontwikkelingen.’ William van Breugel is sales engineer bij Bimans Metaalwerken Ospel, kortweg BMO. ‘We tonen onder andere onze robotcel, de Platinum Frontloader. Dit is een compacte robotcel met uitgebreide keuzefunctionaliteiten. De frontloader is ontworpen om de optimale toegankelijkheid van de CNC-machine te kunnen garanderen. Door het beladen aan de voorzijde kunnen ook CNC-machines zonder zijdeur worden beladen en ontladen. Na de beurs gaat de cel naar SAM Precision.’

BMO Automation is een Nederlandse producent en leverancier van automatiseringsoplossingen en opgericht in 2008.

Praktische oplossingen op Nederlandse Metaal Dagen
Maarten van der Hoeven bij de cobot. (Foto: Rolf Elling)

Cobot met krant

Bij Vraag&Aanbod staat Maarten van der Hoeven (29) projectcoördinator bij Yaskawa. Op de stand van de uitgever staat een cobot HC10 met een p-load van 10 kilogram. ‘Op verzoek van Vraag&Aanbod laten we hier aan jongere bezoekers de werking van een cobot zien om ze zo te enthousiasmeren voor de techniek. En er is best wel belangstelling voor.’

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *