Het kon ook eigenlijk niet anders want de voortekenen waren er. Houdijk: ‘De aanloop was al goed. De beurs was snel volgeboekt en we hadden zelfs een kleine wachtrij.” En ook het aantal bezoekers was geen complete verrassing: ‘We hadden dit jaar zo’n 25 procent meer voorinschrijvingen – 4.300 – hoewel je weet dat er daar een aantal altijd niet van komen.’
Ook Europees wordt de Precisiebeurs meer en meer een ‘verplicht nummer’ voor wie zaken in de ‘precisieregio’ van Nederland wil doen. 11 procent van de bezoekers kwamen van over de landsgrenzen met speciale delegaties uit Duitsland, Zwitserland en Zweden. Het aantal bezoekers uit Duitsland steeg volgens organisator Mikrocentrum met 50 procent.
Het internationale niveau werd nog verder onderstreept met het internationaal ‘brokerage’-programma, dat voor de vierde keer in samenwerking met Syntens en het Enterprise Europe werd georganiseerd. Met 110 deelnemers en ongeveer 250 gesprekken bevestigt de beurs daarmee haar groeiende status als ‘business development’-evenement.
Uit Zwitserland was een zware delegatie van CERN naar Veldhoven afgereisd dat zich nadrukkelijk presenteerde in het lezingenprogramma dat traditiegetrouw altijd parallel loopt aan de beurs. De jaarlijkse bijdrage van Nederland aan CERN is 39 miljoen euro. Het is de bedoeling dat een groot deel van dat geld terugvloeit naar de Nederlandse industrie, maar in de praktijk wordt dat niet gerealiseerd. Maar de mogelijkheden zijn er wel degelijk. Die mogelijkheden liggen op het gebied van actuele tenders en additionele leveringen buiten de formele tenderprocedures om, maar zijn nu extra groot vanwege de revisie van de LHC-ring – die van het Higgs-en later de ontwikkeling en bouw van de nieuwe CLIC-lijn. Bij dat alles zijn er kansen voor de Nederlandse industrie voor tientallen miljoenen euro’s.
Ook in Zweden zijn kansen wist ESS (European Spallation Source ) tijdens de lezingen te melden. Dit Europese multidisciplinaire neuronenonderzoeksinstituut dat wordt gebouwd in het Zweedse Lund gaat 1,8 miljard euro investeren en moet rond 2020 operationeel zijn. Ute Gunsenheimer, hoofd innovatie van ESS, gaf aan hier aan het juiste adres te zijn voor hightech bedrijven die aan hun specificaties kunnen voldoen.
Als graadmeter voor de hightech industrie in Nederland laat de Precisiebeurs een beeld zien van een industrie die relatief bestand lijkt tegen de huidige economisch moeilijkere tijden. De toeleveranciers hebben op dit moment een korte horizon. Dat geeft een onzeker gevoel, maar de opdrachten blijven toch binnenkomen. Voor ontwikkeling en engineering is nog steeds meer dan voldoende werk, zoals blijkt uit een rondje onder de exposanten. Dat geldt zeker voor de bedrijven die de internationale kansen opzoeken en benutten. De volgende Precisiebeurs heeft plaats op 12 en 13 november 2014 in Veldhoven.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…