Precisiebeurs 2019 gaat de boeken in als beurstweedaagse in Veldhoven met de meeste bezoekers. De beurs klokte af op 3.704 bezoekers uit 42 verschillende landen. Dit meldden we al eerder. Nu een kort verslag over diverse exposanten en enkele getoonde noviteiten.
Beursorganisator Bart Kooijmans liet overigens weten dat er volgend jaar, de twintigste editie van de Precisiebeurs ‘extra’ wordt uitgepakt. ‘Engeland is het partnerland en we hebben bewust gekozen voor Engelse bedrijven die laten zien hoe ze met de Brexit omgaan. En wat betekent dit voor de Nederlandse bedrijven? Wat we volgend jaar ook weer gaan doen, is het jong talent programma. Dit zijn afgestudeerde studenten die technologisch nieuwe projecten tonen en hierover een pitch mogen houden. Verder hebben dit jaar 111 personen deelgenomen aan de ‘Matchmaking’, het meet & match-event.’
Klanten en collega’s
Met regelmaat neemt MTSA Technopower uit Arnhem deel aan de Precisiebeurs. Het bedrijf ontwerpt, bouwt en onderhoudt klantspecifieke apparaten, installaties en speciaalmachines. Van haalbaarheidsstudie en bouw tot en met inbedrijfstelling en service. Dit door combinatie van procestechnologie, werktuigbouw, elektrotechniek, automatisering en instrumentatie.
MTSA Technopower is in 1994 opgericht als de verzelfstandiging van de technische ontwikkelafdeling van Shell Research Arnhem, die belast was met de ontwikkeling, engineering en bouw van procesinstallaties, test- en meetapparatuur en speciaalmachines. Naast autonome groei is in 2003 de sectie Techniek van KEMA Nederland overgenomen, wat een uitbreiding van zowel de elektrotechnische- , elektronische- en besturingstechnische mogelijkheden, als van het dienstenpakket betekende.
‘Op deze beurs treffen we veel van onze klanten en collega’s. Daarnaast halen we ook wel diverse prospects binnen. Het is een echte nichebeurs waar geïnteresseerden voor precisietechnieken naartoe komen’, laten Theo Jansen en Alfred Bonke weten. Ze melden ook dat het bedrijf, samen met tien andere partijen, met een project voor het omzetten van groene waterstof naar stroom bezig zijn. ‘Het gaat om een power-to-powerinstallatie op MegaWatt schaal.’
Co-stand-houder
Dirk van den Akker is aanwezig met Fluidservice. ‘Belangrijk dat we hier staan, veel van de standhouders kennen ons en ook de bezoekers hebben vaak wel interesse in onze koel- en smeermiddelen.’
Bij Van den Akker staat ook het bedrijf Metel. ‘Aangezien er een wachtlijst is om deel te nemen aan de Precisiebeurs, hebben we contact gezocht met Van den Akker of we ons bedrijf niet bij hem in de stand konden promoten. En dat kon’, zegt Dennis Wijnants van Metel. Het bedrijf is groothandel in speciale metalen en componenten, gevestigd in Waalwijk. ‘We hebben ons toegelegd op het leveren van high-performance metalen. Deze bijzondere metalen kenmerken zich door hun specifieke eigenschappen zoals het bieden van een superieure warmteweerstand, hoge geleidbaarheid, hoge corrosieweerstand, specifieke trekvastheid, etc. Ze vinden hun weg binnen een groot scala aan branches. Te denken valt onder andere aan de automotive, petrochemie, medisch, luchtvaart, offshore en elektro-industrie’, vertelt Wijnants.
Concrete aanvragen
Bij Conway wordt de nieuwe Confeed trilvuller met flex-componenten gedemonstreerd. Dit is een toevoermodule met taktijden tot 3.0 seconden. Het werkgebied van de robot ligt op 400 x 200 x 80 mm. ‘We noemen het ook wel de trilvuller 2.0. De machine is digitaal te programmeren. Met een aanpassing van de grijper en de feederbak kan de trilvuller ook snel voor een ander product worden ingezet’, vertelt Herman Pit, directeur-eigenaar. ‘Vorig jaar op FMB stonden we met een video over deze nieuwe machine en nu hebben we inmiddels de eerste verkocht aan een Duitse spuitgieter. Er al divers concrete aanvragen voor deze trilvuller.
Pompen zonder zuurstof
Bij KNF Verder staat een nieuwe membraamzuurstofpomp voor gassen en vloeistoffen. Deze is voorzien van een drievoudig membraam waarmee de pulsatie laag is en de capaciteit hoog. ‘Ook door de resonantiemembraam is er geen zuurstof vorming bij het verpompen. Hiermee krijg jee een constante vloeistofstroom. Toepassingen zijn onder andere in machines voor de inkjet technologie en voedingsmiddelenindustrie.
KNF ontwikkelt, produceert en distribueert hoge kwaliteit membraan pompen en systemen voor gassen, dampen en vloeistoffen. Ze zijn beschikbaar als inbouwpomp voor OEM toepassingen maar ook voor proces toepassingen en laboratorium gebruik. De onafhankelijke KNF Groep bestaat uit vijftien bedrijven en vijf productielocaties wereldwijd.
Verder BV maakt deel uit van de Verder Groep, met wereldwijd meer dan 1.600 medewerkers in 28 landen. Verder biedt een uitgebreid programma pompoplossingen met diverse huismerken, waar nodig aangevuld met A klasse pompmerken. Het programma is compleet en maakt het mogelijk goede technische oplossingen aan te bieden voor bijna alle industriële toepassingen.
Snel bloed testen
De Nijdra Group toont een tafelmodelunit voor een snelle bloedanalyse. Dennis van Dijk: ‘Deze worden in zijn geheel door ons vervaardigd. Inclusief het valideren en testen. We kopen alleen het plaatwerk en de kunststofonderdelen in. Bijzonder is wel dat we de units direct aan de klanten van onze klant leveren. Dat is toch een aspect waar we steeds meer mee te maken krijgen. De klanten geven ons de opdrachten en wij mogen ze direct uitleveren aan de eindgebruikers. In de unit zit een centrifuge die van het bloedmonster bezinksel maakt dat dan kan worden getest. Het gaat erom dat resultaten binnen een uur bekend zijn.’
Hybride hexapod
Groneman is gespecialiseerd in aandrijftechniek, besturingstechniek en verbindingstechniek, als groothandel in industrie-onderdelen. Op de beurs staat onder andere de hybride hexapod. ‘Veel automatiseringstoepassingen vereisen nauwkeurige positionering en plaatsing in drie dimensies maar hebben te weinig ruimte voor een configuratie met lineaire geleiders of een conventionele robotarm. In dergelijke situaties wordt vaak gebruikgemaakt van hexapods. De hybride hexapod van Alio Industries ondervangt dit door een driepoot te combineren met een lineair platform en een draaiende kop’, geeft André Lammertink, directeur-eigenaar aan.