De Precisiebeurs die op 12 en 13 november 2014 voor de 14e keer door Mikrocentrum in Veldhoven werd georganiseerd heeft zijn positie als belangrijkste vakbeurs voor precisietechnologie opnieuw waar gemaakt. Met een record aantal van 306 exposanten en 3660 unieke bezoekers was de beurs groter dan ooit.
Opmerkelijk was de groei in exposanten van buiten Nederland (nu 55), met een verdubbeling in het aantal exposanten uit België en Engeland en 33% groei van exposanten uit Duitsland. Ruim 13% van de bezoekers kwam uit het buitenland, eveneens een groei in vergelijking tot vorig jaar. Het keynote lezingenprogramma en de lezingen van exposanten werden goed bezocht. Grote publiekstrekker was het OEM-plein in de Dommelhal waar ASML, Roth & Rau en Solaytec hun producten toonden samen met toeleveranciers uit de keten van precisietechnologie.
Trefpunt
De Precisiebeurs is uitgegroeid tot hét jaarlijkse trefpunt voor iedereen die actief is in precisietechnologie en aanverwante gebieden zoals high tech precisiesystemen, engineering, microbewerkingen, meetequipment, piëzo technologie, mechatronische systemen etc. Het vergroten van (internationale) business kansen was een belangrijk onderdeel van de Precisiebeurs. Het netwerken, de persoonlijke contacten en het delen van kennis zijn aanvullende drijfveren van dit in Europa unieke evenement.
OEM plein
Nieuw op de Precisiebeurs was dit jaar het Original Equipment Manufacturer (OEM) plein. Dit plein in de opnieuw vergrote Dommelhal toonde hoe sterk het ecosysteem van toeleveranciers en OEMs in de precisietechnologie is in Nederland. Dertig exposanten presenteerden hun bijdragen als toeleverancier aan OEMs in de precisietechnologie zoals ASML, Roth & Rau en Solaytec, die op hun beurt hun machines en mock ups toonden.
Businesskansen met big science: CERN en ESRF
Het is zo langzamerhand een traditie geworden dat de grote Europese big science projecten sterk vertegenwoordigd zijn op de Precisiebeurs. Het Zwitserse CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) was dit jaar voor de derde keer op rij aanwezig, nu met een delegatie van 13 personen. Met een uitgebreid lezingenprogramma en diverse gesprekken op de beursvloer en deelname aan het meet & match programma was CERN uiterst actief.
Naast CERN was dit keer ESRF (European Synchroton Radiation Facility) uit het Franse Grenoble aanwezig. Hoofd Inkoop Jean-Michel Georgoux van deze organisatie vertelde over de extra business kansen bij ESRF in de komende jaren. Hij keek zijn ogen uit op de beurs en heeft diverse nieuwe contacten gelegd waar naar alle waarschijnlijkheid leveringen aan ESRF uit zullen voortkomen. Zowel de formele procedures, de technologische ontwikkelingen als de actuele tenderopties werden uitgebreid toegelicht in het big science lezingenprogramma.
Internationalisering van de Precisiebeurs
Voor de vijfde keer werd in samenwerking met Enterprise Europe Network en de Kamer van Koophandel (Syntens) een internationaal brokerage programma opgezet dat met 125 deelnemers en ongeveer 200 gesprekken opnieuw zeer succesvol was. Nieuw was dit jaar het Duits-Nederlandse ontbijt op donderdag 13 november waar ongeveer 80 vertegenwoordigers uit Duitsland en Nederland aan deelnamen. Dit ontbijt werd georganiseerd door 8 netwerkorganisaties uit Duitsland en Nederland en was een mooi startpunt voor samenwerking over de grens.
Congres programma en awards
Het gratis te volgen congresprogramma met 16 keynote lezingen en 42 exposantenlezingen werd opnieuw goed bezocht en goed gewaardeerd. Naast de keynote tracks van CERN en ESRF op woensdag waren er 2 conferenties op donderdag, georganiseerd door de DSPE (Dutch Society for Precision Engineering) en euspen (European Society for Precision Engineering and Nanotechnology) , respectievelijk de Nederlandse en Europese vereniging voor precisietechnologen. De DSPE conferentie stond mede in het kader van het 60 jarig bestaan van de DSPE. Zoals gebruikelijk reikte de vereniging 2 awards uit op de beursvloer. De Ir A. Davidson award , voor een jonge precisietechnoloog, werd op woensdag uitgereikt aan Rens Henselmans van de NTS-Group. De Wim van de Hoek award voor het beste afstudeerwerk in het afgelopen jaar werd, in aanwezigheid van de naamgever van de award zelf, uitgereikt aan Marc Damen voor zijn afstudeerwerk bij Marel Meat Processing in Oss.
Mikrocentrum organiseert de volgende editie van de Precisiebeurs op 18 en 19 november 2015.