Prijs voor ijzererts daalt voor het eerst sinds jaren

Eindelijk een einde aan de jarenlange prijsstijgingen. Zeven jaar lang rezen de prijzen, vooral ook vanwege de enorme productie in China, de pan uit. Nu dalen de prijzen. Echter: de gouden tijden voor de ijzermijnen zijn nog lang niet voorbij.

Prijs voor staalerts daalt

Als de vraag ineen zakt, productie in de automotive op een laag pitje wordt gezet, of zelfs tijdelijk helemaal wordt stopgezet, moet die veranderende vraag wel invloed hebben op de prijs. Voor het eerst sinds jaren werden er zodoende weer lage prijzen voor ijzercontracten geboden. Zeker tien procent, maar hier en daar gaan zelfs geruchten dat er maar liefst een vijfde van de prijs af gaat. Medelijden hoeven we met de ijzerertsmijnen niet te hebben, hoor. Nog dit jaar steeg, volgens een bericht in The Financial Times, de ertsprijs nog met 85 procent. En in de afgelopen vijf jaar is de prijs maar liefst met 300 procent gestegen. Kortom: een daling van twintig procent, nu, is weliswaar een daling, maar gezien de eerdere stijgingen nauwelijks noemenswaardig. Wel is het de eerste daling sinds 2002, toen de prijzen, door het knappen van de internet-zeepbel, slechts 2,4 procent daalden.

StaalVooral in China dalen de prijzen scherp. Volgens insiders kan erts nu al voor 70 dollar per ton worden ingekocht, waar er eerder dit jaar nog zeker tweehonderd dollar voor moest worden betaald. Deze nieuwe prijs ligt beduidend lager dan waar de Australische mijnbouwers hun erts nu voor aanbieden (90 dollar per ton inclusief transport). Toch lijken de mijnbouwers niet erg happig om nu al langlopende prijsafspraken, c.q. -contracten te maken. Ze gokken er toch op dat de prijsdaling van tijdelijke aard is.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *