‘Na de redelijk onverwachte prijsstijgingen in maart wordt de markt nu overspoeld met nog meer berichten van prijsverhogingen’, stelt Lex Coenen van NovioStaal in de april-uitgave van zijn maandelijkse Staaljournaal. Hierna de verdere analyse van Coenen over de huidige staalmarkt.
Per april zien we prijzen voor warmgewalste coils, die tot wel 50 euro per ton boven die van februari 2016 liggen, maar inmiddels spreken diverse fabrieken zich ook al uit over het niveau voor het volgende kwartaal. Warmgewalste coils zouden volgens enkele producenten een basisprijs moeten hebben van ten minste 400 euro per ton, maar als we de signalen nader bekijken betekent het dat het niveau dan wel naar de 430-450 euro zou kunnen gaan. Sommige deskundigen spreken zelfs van prijsstijgingen voor het komende kwartaal tussen de 40 en 80 euro per ton afhankelijk van het soort product.
Chinese staalindustrie
Stijgende prijzen zien we wereldwijd, die het gevolg zijn van een verbeterde vraag binnen markten als de EU en de VS, maar ook als gevolg van de dramatische situatie in China. Om het maar met feiten en cijfers te onderbouwen: de Chinese staalmakers hebben het slechtste jaar ooit beleefd. De gezamenlijke staalindustrie in dat land heeft vorig jaar een verlies geleden van 9 miljard euro, terwijl in 2014 nog een gezamenlijke winst werd behaald van ruim 3 miljard euro. Ook het perspectief voor 2016 ziet er niet goed uit, want alleen al in de eerste twee maanden werd een verlies genoteerd van ruim 1,5 miljard euro.
De Chinese staalfederatie spreekt zelfs over een strijd op leven en dood voor vele staalproducenten. De hogere erts- en schrootprijzen dwingen ook de Chinese staalmakers hun prijzen te verhogen, net zoals zoveel fabrieken in andere exportlanden. Het gevolg is dat veel Europese afnemers toch maar weer aankloppen bij fabrieken binnen de EU. Die zien hun portefeuille daardoor weer goed vol lopen en nemen de kans waar om prijsstijgingen door te voeren.
De meeste eindverbruikers hebben lang geaarzeld om hogere prijzen te betalen, maar beginnen nu langzamerhand de nieuwe werkelijkheid in te zien.
Wereldstaalmarkt
De grote vraag is natuurlijk: hoe lang zal die opwaartse trend aanhouden? Als we kijken naar de actuele situatie op de wereldstaalmarkt dan durven we de voorzichtige conclusie wel te trekken, dat hogere prijzen voorlopig blijvend zullen zijn. We stellen namelijk de navolgende feiten vast. Alle staalfabrieken hebben te maken hebben met hogere prijzen voor de grondstoffen en worden daardoor gedwongen hun prijzen opwaarts aan te passen. De Chinese regering staat onder druk van onder andere het Verenigd Koninkrijk om de nationale staalproductiecapaciteit nu eens echt te gaan reduceren.
Tegelijkertijd met die capaciteitsbeperking binnen China zelf zal volgens voorspellingen de binnenlandse vraag naar staal op termijn verder afnemen. Hogere importprijzen voor markten als Europa zijn niet interessant met als bijkomend gegeven dat men hier tegen dezelfde prijzen beter lokaal kan kopen want levertijden zijn korter. Dan is er ook de nog dreiging voor de Chinese staalfabrieken van importbeperkende maatregelen, die diverse landen overwegen in te voeren en zoals dat onlangs in de VS is gedaan.
Dat laatste geldt overigens ook voor enkele EU-fabrieken. Dan is ook de vraag binnen de EU behoorlijk gestegen en verwacht men dat die het lopende jaar stabiel zal blijven. Feit is ook dat de koersverhouding dollar versus euro zich redelijk vlak beweegt rond de 1,12 tot 1,14, waardoor de exportpositie van veel fabrieken weinig verandert.
Verzinkt staal
Binnen de EU tot slot is het aanbod van met name verzinkt staal erg beperkt doordat vooral de automobielfabrieken veel materiaal hebben ingekocht. Enkele staalfabrieken hebben zich voor dit materiaal nu al uit de markt teruggetrokken en willen pas weer voor levering in het 3e kwartaal aanbieden. Bij dat product noteren we dan ook de sterkste prijsstijging. Koudgewalst materiaal is het volgende artikel waar een schaarste aan het ontstaan is. Ook het prijsniveau voor kwartoplaat loopt op en levertijden hiervan worden langer. Prijsstijgingen in het 2e kwartaal worden meestal gevolgd door daling in het derde kwartaal, maar dit jaar kan wel eens afwijken van die traditie.
NovioStaal geeft per 14 april 2016 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:
- Warmgewalste coils: 370 – 385
- Koudgewalste coils: 430 – 450
- Sendzimir verz. coils: 475 – 500
- Kwartoplaat: 410 – 435
Daarmee stijgen circa fabrieksprijzen voor de derde maand achtereen. In maart 2016 waren de circa fabrieksstaalprijzen 10 – tot 30 euro per ton lager .