Prijswinnaars Houtprijs 2010 bekend gemaakt

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De prijswinnaars van de Houtprijs 2010 zijn officieel bekend gemaakt tijdens de Nationale Houtdag in de Philharmonie in Haarlem. In de categorie ‘architectuur’ heeft de jury Houtarchitectuurprijs 2010 de eerste prijs toegekend aan: ‘Houten berging’ van Ingenieursbureau Boorsma BV, Drachten.

In de categorie ‘innovatie’ viel deze eer te beurt aan: ‘Vorm, verbindingstechnieken en houtmodificatie verkeersbrug bij Sneek’ van Onix Achterbosch Kunstwerken (OAK) in Leeuwarden. De Houtpublieksprijs is gewonnen door Van Rooijen Architecten bna met hun inzending ‘Bijgebouw Blom in Vleuten’. De 1e prijswinnaars ontvingen op donderdag 25 november de Houtprijs bokaal (De Krul) uit handen van de juryvoorzitters. De publieksprijswinnaar ontving de Publieksprijs bokaal uit handen van  H.J. ten Bouwhuis (voorzitter Sectie Bestuur Centrum Hout).

De Houtprijs is in 1999 in het leven geroepen om esthetisch, innovatief en duurzaam houtgebruik te belonen. De prijs wordt om de 2 jaar uitgereikt en kent twee categorieën: Architectuur en Innovatie. Dit jaar aangevuld met de Publieksprijs. Met de in totaal 97 inzendingen die initiatiefnemer Centrum Hout dit jaar ontving evenaarde het zelfs het aantal van de Houtprijs 2008 (95), en wel 89 inzendingen voor de Houtarchitectuurprijs en 8 voor de Houtinnovatieprijs.

Architectuur

Besloegen de inzendingen in topjaar 2008 (85 inzendingen) een zeer wijde scharkering aan houttoepassingen, in 2010 was dit pallet nog breder. Hierin schuilt ook een tendens naar een grotere variatie in toepassing (soort, plaats en functie) alsook in de esthetische en technische kwaliteit en complexiteit van de inzendingen.

Opvallend was volgens de jury dat in vergelijking tot 2008 minder vernieuwing heeft plaatsgevonden en bijvoorbeeld het aantal projecten met groots en/of krachtig houtgebruik met een bijzondere statement is afgenomen. Wel zijn de inzendingen het bewijs dat er heel verschillende denkwijzen zijn ontstaan in hout, dat er is gewerkt met liefde voor hout, aan grote, maar ook aan kleine opgaven. De schaal is niet belangrijk. Op basis van de inzendingen kwam de jury aanvullend tot het oordeel dat het toepassen van hout in de gevel in principe niet voldoende is om in aanmerking te kunnen komen voor de Houtarchitectuurprijs; daarvoor is meer nodig.