Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën heeft laten weten dat de CO2-heffing voor de industrie op korte termijn doorgang zal vinden. Het wetsvoorstel is opgenomen in het Belastingplan dat met Prinsjesdag wordt gepresenteerd aan de Tweede Kamer.
Dat meldt het FD. Het is nog niet duidelijk hoe hoog de heffing wordt. De invoering komt enigszins onverwacht, aangezien het eerder leek dat het plan werd uitgesteld vanwege de coronacrisis. Bedrijven zouden al te veel geraakt worden door de crisis, waardoor een extra belasting niet wenselijk was.
Dat blijkt nu anders. Vijlbrief noemde de nieuwe maatregel afgelopen zaterdag in Berlijn bij andere Europese ministers van financiën, in de hoop dat zij eigen nationale CO2-heffingen gaan invoeren. Hierdoor zouden Nederlandse bedrijven hun activiteiten minder gemakkelijk kunnen verschuiven naar het buitenland om de belasting te omzeilen.
Het doel van de nieuwe heffing is het terugdringen van de CO2-uitstoot en bedrijven te stimuleren door duurzamer opereren. Achterliggende gedachte is het voldoen aan de Parijse klimaatdoelen uit 2015. Volgens de plannen zouden per 2021 d driehond meest vervuilende bedrijven de heffing al moeten betalen. Boven een vrijgestelde hoeveelheid emissie moet worden betaald voor de uitstoot. Deze vrijstelling word geleidelijk afgebouwd tot 2030.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…