Siemens heeft een eigen infrastructuur ontwikkeld voor 5G mobiele communicatie. Industriële bedrijven kunnen nu eigen lokale 5G-netwerken bouwen. Het Duitse staalbedrijf Salzgitter AG is een van de eerste (pilot-klanten): “Overal waar we betrouwbaar en veilig gegevens draadloos moeten verzenden – van realtime camerabeelden tot veiligheidsrelevante noodstopsignalen voor geleide transportsystemen – hebben we toekomstbestendige communicatietechnologie nodig.”
Door eigen 5G-netwerken te bouwen, komt de industrie in de volgende fase van ‘connected’ productie, meent Axel Lorenz, ceo Process Automation bij Siemens. “5G is cruciaal voor toepassingen zoals mobiele robots, autonome logistiek en geleide transportsystemen in fabrieken. Met de private 5G-infrastructuur van Siemens hebben gebruikers bovendien te allen tijde de volledige controle over de gegevens in hun 5G-netwerk en kunnen ze het netwerk op maat configureren voor hun toepassingen.”
Andere scenario’s voor industriële 5G draadloze technologie zijn het geïntegreerde gebruik van verbonden tablets, VR-brillen en slimme tools. Ook kunnen edge-apparaten flexibel worden ingezet: bijvoorbeeld in brownfield-toepassingen waar het moeilijk is om kabels te leggen. In tegenstelling tot andere draadloze technologieën maken private 5G-netwerken gebruik van een frequentieband waarvoor een licentie is verleend en kunnen daarom zonder interferentie worden gebruikt.
Siemens heeft zijn 5G-infrastructuur specifiek ontwikkeld voor de eisen van industriële klanten en industriële toepassingen. Het bestaat uit een 5G core en een radio access network (RAN). Het RAN omvat de centrale eenheid (CU), de gedistribueerde eenheid (DU) en de radio-eenheden (RU’s). Verschillende 5G-eindapparaten kunnen verbinding maken met de 5G-infrastructuur en communiceren in het eigen netwerk. De alles-in-één 5G-oplossing is ook ontworpen voor gebruik in zware industriële omgevingen.
Vóór de marktintroductie heeft Siemens zijn private 5G-infrastructuur uitgebreid getest in echte productieomgevingen zoals op de Siemens productielocatie in Karlsruhe. Door het prototype-netwerk in zijn eigen productiefaciliteiten te implementeren en te gebruiken, kon Siemens de technologie uitgebreid testen en verfijnen, om er zeker van te zijn dat het bestand is tegen de eisen van industriële productieomgevingen en industriële toepassingen kan ondersteunen. De eigen Siemens 5G-infrastructuur is nu beschikbaar in Duitsland en andere landen zullen volgen.
Een van de pilotklanten voor de volledige 5G-oplossing is het Duitse staalconcern Salzgitter AG: “We willen niet zomaar een 5G-netwerk bouwen, we willen een industriële 5G die voldoet aan de enorme eisen van de staalindustrie”, zegt Gerd Baresch, Chief Technology Officer bij Salzgitter Flachstahl GmbH. “Overal waar we betrouwbaar en veilig gegevens draadloos moeten verzenden – van realtime camerabeelden tot veiligheidsrelevante noodstopsignalen voor geleide transportsystemen – hebben we toekomstbestendige communicatietechnologie nodig. Siemens is al lange tijd een betrouwbare partner voor netwerkoplossingen, en dit is precies de reden waarom we besloten met hen samen te werken.”
Private 5G-netwerken, ook wel campusnetwerken genoemd, zijn 5G-netwerken die beperkt zijn tot een afgebakend bedrijfsterrein, een afgebakend gebied of een individueel gebouw. Volgens Siemens bieden private 5G-netwerken veel voordelen voor de industrie: Bedrijven bouwen ze lokaal op hun locaties en kunnen ze precies aanpassen aan hun behoeften en toepassingen. Bedrijven hebben ook volledige controle over hun gegevens, omdat private 5G-netwerken hun eigen lokale 5G-spectrum gebruiken. Een private 5G-infrastructuur zoals die van Siemens is nodig om een lokaal 5G-netwerk te bouwen en het 5G-signaal beschikbaar te maken op het bedrijfsterrein.
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…
Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…
In het internationale ruimtestation ISS voeren Tata Steel Nederland en de European Space Agency (ESA) onderzoek uit naar de…
Verba uit Sint-Oedenrode heeft het in jaren niet zo druk gehad. Het Brabantse bedrijf produceert…