Proeffabriek voor PET-recyclen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Ioniqa in Rotterdam-Botlek heeft de technologie ontwikkeld waarmee alle PET-afval, ook gekleurde, weer kan worden omgezet in zuivere plastic grondstoffen. De techniek heeft inmiddels de proeffase doorstaan en wordt nu in diverse bedrijven getest. Met de techniek wordt PET-afval dat niet gerecycled wordt zoals gekleurde flessen, afgebroken tot het basismolecuul waarbij de kleur en andere verontreinigingen worden verwijderd. Daarna worden de moleculen weer omgezet in zuivere plastic grondstoffen.

Komende zomer gaat directeur Tonnis Hooghoudt de Nederlandse locatie bekendmaken waar de eerste fabriek met een capaciteit van tien kiloton wordt gebouwd. Men werkt inmiddels ook aan een proces voor meerlaags PET-verpakkingsmateriaal. ‘Dit proces ziet er veelbelovend uit en we verwachten de techniek deze zomer te kunnen afronden.’ Hooghoudt zei dit op het congres Afval Recycling Industrie 2018 op 22 maart in Utrecht. ‘Het gaat hard met plastics. In de jaren zestig van de vorige eeuw was de productie vijftien miljoen ton, momenteel is het ruim driehonderd miljoen ton en de verwachting is dat het verbruik gedurende de komende decennia zal toenemen tot meer dan een miljard ton per jaar.

Kleurstof

Hooghoudt kan met zijn Ioniqa-proces van plastic afval weer dezelfde grondstof maken door het het plastic chemisch af te breken tot monomeer. Ioniqa gebruikt eigenlijk alleen schone en met name de gekleurde plastics. ‘We halen de kleurstoffen eruit. PET-flessen kun je goed recyclen maar als er kleurstof in zit, is het lastig telkens dezelfde kwaliteit te behalen, langzamerhand wordt het minder in kwaliteit. Met ons proces zijn wij staat het materiaal terug te brengen naar de grondstof zoals die uit aardolie is gemaakt om er weer een hoogwaardig product van te maken. Van gekleurde PET kunnen wij transparante PET maken. Dan kan ook ander PET-verpakkingsmateriaal zijn of een polyester T-shirt, chemisch gezien is dat hetzelfde. Je hebt het dan over ongeveer een kwart van de 320 miljoen ton die momenteel wordt geproduceerd. Met onze demofabriek in Rotterdam-Botlek kunnen we met onze klanten samen testen. We gaan volgend jaar van start met een fabriek voor tien kiloton waar we samen met de plasticindustrie en de grote merken in staat zijn plastic te recyclen.’


Het unieke aan Ioniqa is dat het bedrijf in staat is het materiaal dat niet gerecycled wordt, met name gekleurde plastics, af te breken op een kostenefficiënte manier. ‘We breken het af tot grondstof die een identieke kwaliteit als virig heeft waardoor het kan concurreren. Er werd altijd gezegd dat het niet kan maar wij hebben aangetoond dat het wél kan. En als we niet in staat zijn qua prijs concurrerend te zijn, dan houdt het heel snel op.’ 

  

Vier partijen

Ioniqa heeft vorig jaar een meerjarig contract afgesloten met een plasticproducent die de monomeren van Ioniqa in het bestaande proces gaat integreren om er weer virgin-kwaliteit PET van te maken. Samen met bepaalde merken zijn er inmiddels ook flessen van dit materiaal gemaakt. Hooghoudt: ‘Je kunt het niet allemaal in isolatie ontwikkelen. Het gaat om vier partijen: wij met de plastic producent, de grote merken en de afvalverwerkers.  

www.ioniqa.com
Het volledige artikel over Ioniqa is eerder gepubliceerd op ?www.kunststofenrubber.nl.