RapidPro blijkt geen eendagsvlieg. De tweede editie van deze vakbeurs voor de Benelux trok vorige week meer dan 2.000 bezoekers, een aantal waar beursmanager Els van de Ven tevreden over is.
Voor volgend jaar heeft ze ambitieuze plannen. ‘Dan gaan we internationaal. We krijgen veel aanvragen van buitenlandse bedrijven die willen exposeren.’
CAD2M
3D printen – of additive manufacturing – leeft, zo bleek op de het tweedaagse evenement in Veldhoven. ‘We hebben veel vragen gekregen, van spuitgieters, van verspaners maar ook van engineers en ontwerpers’, zegt Wouter Brandt van CAD2M. De interesse is breed, uit alle hoeken, iets dat ook andere exposanten constateren.
Landré
‘De maakindustrie merkt dat het economisch even niet mee zit; de prijzenslag wordt harder; ondernemers merken dat ze zich moeten onderscheiden met innovatie. Dit zijn de machines waarmee je kunt innoveren. Ik denk dat additive manufacturing voor een serieuze verschuiving gaat zorgen’, zegt Jan Floor van Egmond van Landré.
VDM Kunststoftechniek
‘Druk, druk druk. We zijn halverwege de eerste dag en ik heb nog geen tijd gehad voor koffie en ben bijna al door mijn visitekaartjes heen’, klinkt het op de stand van VDM Kunststoftechniek uit Doetinchem. Peter van der Meulen neemt voor de tweede keer deel en is enthousiast. Ook hij merkt dat de vragen uit alle sectoren van de industrie komen. ‘Maar al mijn machines zitten vol’, voegt hij er nog aan toe.
Materialise
Voor Bart Van der Schueren van het Belgische Materialise staat het als een paal boven water: industriële revolutie 2.0 is zich aan het voltrekken. ‘Additive manufacturing, of 3D printen waarover tegenwoordig wordt gesproken, is niet langer iets obscuurs uit een laboratorium maar het wordt gemeengoed. Het is technologie voor alledag geworden.’ De exposanten zeggen daarnaast dat ze merken dat het fenomeen 3D printen in een jaar tijd veel bekendheid bij het grote publiek heeft gekregen. ‘Ze vragen specifiek naar toepassingen en materialen en wat je daarmee kunt. Het concept van 3D printen is niet langer onbekend. Als je het vergelijkt met een jaar geleden, is dat echt een verschilt’, zegt Wouter Brandt.
Alle technieken
Beursmanager Els van de Ven ziet RapidPro snel uitgroeien naar een platform dat een groter bereik heeft dan alleen de Benelux. De volgende editie wordt als het aan haar ligt al internationaal, met onder andere een Engelstalig lezingenprogramma. ‘We zijn nu al groter dan RapidTech in Duitsland, die al vele jaren bestaat.’ Malcolm Riesewijk van IGEPA, dat in Nederland het Israëlische merk Objet vertegenwoordigt: ‘Geweldig toch dat we in Nederland deze kleine EuroMold hebben. Voor veel mensen is het moeilijk een keuze te maken tussen de vele technieken. Hier heb je een overzicht van bijna alles, alle belangrijke 3D printtechnieken staan hier. Dat is mooi.’
De editie 2013 van RapidPro vindt eind februari volgend jaar plaats.