Nectar heeft de RapidPro Startup Award gewonnen met zijn 3D-printer Nectar One. De prijs? ‘Eeuwige roem en 1.000 euro’, vertelt CEO en medeoprichter Nick Wilderink.
De RapidPro Startup Award is een initiatief van Mikrocentrum en de branchevereniging RapidPro ter stimulering van startups op het gebied van additieve productie/3D-printen. Nectar won deze award met een modulaire desktop delta 3D-printer, waarmee in de markt het ‘gat’ wordt opgevuld tussen grote industriële printers en desktop printers.
Eigenaar en CEO Nick Wilderink startte samen met mede-eigenaar en COO Stein de Haan drie jaar geleden met de ontwikkeling van een 3D-printer. ‘Dat is uit eigen behoefte ontstaan. In het totale aanbod aan professionele 3D-kunststofprinters misten we toen een betrouwbare en gebruiksvriendelijke 3D-kunststofprinter. En betaalbaar’, herinnert Wilderink zich. En nu, drie jaar later, staat er een opvallende en afwijkende 3D-printer, de Nectar One, die je voor exact 5.999 euro kunt aanschaffen.
Heel wat nectar
Voordat het zover was, vloeide er nog heel wat nectar. ‘Drie jaar geleden ben ik samen met Stein de Haan vanaf “scratch” begonnen. De eerste anderhalf jaar werkten we met een vaste groep vrijwilligers aan dit project. Geheel met eigen middelen resulteerde dit na anderhalf jaar en zes prototypes in een eerste testexemplaar die we voorintroduceerden op de beurs TCT in Birmingham. Mede vanwege de reacties kwamen we op het punt om de 3D-printer in productie te gaan nemen’, zegt Wilderink.
‘Inmiddels weten we dat produceren wat anders is dan ontwikkelen’, merkt hij op. ‘Bij de opstart van de productie liepen we direct tegen diverse zaken aan, zoals dat onze 3D-printer niet modulair was. En dat bleek een vereiste om te voldoen aan onze wensen, een gebruiksvriendelijke en betrouwbare machine te maken. Zo betrouwbaar als de Nokia en zo gebruiksvriendelijk als een Apple’, merkt de CEO op.
From scratch
‘Onze conclusie was dat we een modulaire 3D-printer wilden. Op dat moment zijn we weer helemaal opnieuw begonnen met de ontwikkeling van de definitieve versie van onze 3D-printer. De afgelopen anderhalf jaar hebben we daar aan gewerkt. Inmiddels hadden we wel diverse subsidiekanalen gevonden zodat we niet verder hoefden in te teren op onze privévermogen. We hebben subsidie ontvangen van de Provincie Gelderland (we komen uit Arnhem), Europese subsidie en van het Participatiefonds PPM Oost van Oost NV (Apeldoorn). Het resultaat is dat wij hiermee de eerste producent zijn van een modulaire 3D-kunststofprinter.’
Modules
De Nectar One is opgebouwd met de volgende modules:
1. Het lineair aandrijfsysteem.
2. Een aanraakgevoelige touch logo om de deur mee te openen. Dit is overigens de enige knop die er op de printer zit. Verder gaat de bediening van de machine draadloos.
3. Materiaalherkenning van het filament. Vooralsnog wordt alleen het eigen fabricaat filament herkend. Het gaat dan om de in samenwerking met erkende materiaalpartners samengestelde filamentsoorten PLA, ABS, HIPS en PET-G.
4. Deursysteem.
5. Een actief kool- en Hepa-filter.
6. De materiaaltoevoer.
7, Verwarmd printbed.
8. Printkop.
Delta-aandrijving
De 3D-printer wordt niet zoals bij de meeste printers aangedreven door een cartesian aandrijving maar met een delta-aandrijving. Het voordeel van deze ten opzichte van de cartesian is dat de delta-aandrijving voor alle assen werkt met dezelfde aandrijving, terwijl voor de cartesian elke as (x,y,z) een eigen aandrijving heeft. De delta-aandrijving is daardoor veel sneller. En als het materiaal het toelaat kun je dan sneller printen.
Informatie over de winnaar van de RapidPro Startup Award is te vinden op de website www.rapidpro.nl .