Rapport basimetaalindustrie: Grotere rol schroot in non-ferro metalen

Dit rapport is een herijking van een rapport uit 2008. Een van de conclusies uit de in april afgesloten rapportage is dat de toekomst van de non-ferro basismetaalindustrie sector in de EU zal afhangen van innovatie, betere kwaliteit van het product en het vinden van nieuwe nichemarkten en nieuwe producten om te reageren op behoeften van de markt. Als voorbeeld noemt het rapport het gebruik van de antiseptische eigenschappen van koper, nieuwe, geavanceerde geleidende legeringen.

Grondstoffen/schroot

Het rapport geeft onder andere een overzicht van de wereldwijde productie van de non-ferro grondstoffen aluminium, koper, zink, lood, tin en nikkel. Aluminium is het meest gebruikte non-ferro metaal met een wereldwijde productie op jaarbasis in 2009 van 36,1 miljoen ton. Opvallend – of eigenlijk ook weer niet – is dat China bij 6 van de 7 non-ferro grondstoffen tot de top vier producenten behoort en bij 4 grondstoffen zelf ‘s werelds grootste producent.

Ook de handelstromen van secundaire grondstoffen (schroot) worden in beeld gebracht. Recycling wordt steeds belangrijker voor de Europese non-ferro basismetaalindustrie. Het rapport geeft een schatting van het aandeel recycling in de wereldproductie van de diverse non-ferro metalen (bron: BIR):
– Aluminium: meer dan 33%;
– Koper: 35%;
Lood: meer dan 50%;
– nikkel: 40 tot 45% (voor nikkel in de productie van rvs), en;
Zink: 30%.

In tonnen worden de import- en exportcijfer van schroot gedomineerd door aluminium en koper. De EU is bijvoorbeeld voor aluminium van netto schrootimporteur (108.400 ton in 2000) veranderd in een grote netto exporteur (880.900 ton in 2009) en voor koper zelfs netto exporteur van 1.461.000 ton. Het meeste schroot wordt geëxporteerd naar China gevolgd door India voor zowel aluminium- als koperschroot. Aluminium is na staal en papier het meest gerecyclede materiaal. De energiebesparing die de productie van aluminium met gerecycled aluminium oplevert is 95 procent.

Prijsontwikkeling

Ook de prijsontwikkeling komt aan bod. Het cyclische karakter van de grondstoffenprijzen, bepaald door de wereldwijde vraag en aanbod, beïnvloedt ook de non-ferro metalen sector. De meeste non-ferro metalen worden wereldwijd verhandeld en de prijzen worden bepaald door de London Metal Exchange (LME). Dit prijsmechanisme beperkt volgens de Europese Commissie de capaciteit van de non-ferro metalen producenten en verwerkers om hun kosten aan hun klanten door te geven.


De Europese Commissie ziet echter ook dat de non-ferro metaalsector in Europa geconfronteerd wordt met vele uitdagingen, zoals de verschuiving van de productie naar andere landen met lagere energieprijzen en de lagere sociale en ecologische kosten voor productie in een aantal opkomende landen.

Toenemende afhankelijkheid van deze opkomende landen voor geïmporteerd materiaal, handelsbeperkingen, marktbeschermingspraktijken en / of de overheidssteun in sommige van deze landen, worden gezien als andere grote uitdagingen.

Aan de basis van deze studie ligt een omvangrijke studie van Ecorys. Via zusterorganisatie Eurometaux heeft de VNMI meegewerkt aan het verschijnen van dit grootschalige onderzoek. De Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI) is de branchevereniging van Nederlandse producenten van ruwe metalen, metaallegeringen en halffabricaten daarvan. Het onderzoek stond onder leiding van Koen Rademaekers van Ecorys Netherlands.

Het Non-ferrous Metals Competitiveness Report: 

Competitiveness of the EU Non-ferrous Metals Industries.

Bron: Europese Commissie/DG Enterprise and Industry

Gerard ten Bulte

Recent Posts

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

11 uur ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

11 uur ago

Online spreekuur over cyberveiligheid

Stichting Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB) start met een online spreekuur. Deze is bedoeld voor ondernemers…

13 uur ago

Gratis digitale pocketguide voor de WoTS

MYBusinessmedia heeft een digitale pocketguide voor de Wots samengesteld. De gratis gids biedt een handig…

14 uur ago

Metaalunie: ‘Toekomst van mkb-maakindustrie vraagt om daadkracht’

'Koninklijke Metaalunie is blij met veel aandachtspunten van het kabinet, zoals het inzetten op een…

16 uur ago