RDM Campus schaft met hulp van het bedrijfsleven en provincie knikarmrobot aan

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Het technisch onderwijs heeft steeds meer problemen om leerlingen aan te trekken, maar de Rotterdamse RDM Campus heeft daar sinds eind januari wat op: een hypermoderne las- en snij robot. ‘Dít is wat jongeren willen zien!’ De ingebruikneming van de robot betekende ook de aftrap van het project ‘Nieuwe bewerkingen in de Maakindustrie’ van RDM Campus.

De zesarmige knikarmrobot van Panasonic laste bij de officiële ingebruikneming vlot een werkstuk in elkaar. Feitelijk is het een zevenassige machine, want de tafel laat zich ook kantelen. De robot kan snijden, MIG/Mag lassen (staal, RVS, aluminium) en TIG lassen (staal, RVS) – zowel met als zonder koude draad. ‘En lijmen gaat hij ook, daarvoor zorgen we’, verzekert technisch directeur Adriaan Broere van Valk Welding, dat de komst ervan samen met Provincie Zuid-Holland mogelijk maakte.

Nieuwe bewerkingen

Werken met de robot wordt onderdeel van het technische onderwijsprogramma van Albeda College en Hogeschool Rotterdam op het regionale kennis- en innovatiecentrum RDM Campus. Eerste klus waarvoor ze het apparaat inzetten is het project ‘Nieuwe bewerkingen in de Maakindustrie’. Daarbij worden de komende maanden circa tweehonderd technische studenten opgeleid. HBO-studenten leren de robot te programmeren, MBO-studenten maken kennis met de uitvoeringsmogelijkheden. Ook leerlingen uit het voorgezet onderwijs maken kennis met de robot, maar ook met talloze andere ‘state of the art’ apparaten op de RDM Campus, zoals CNC kant- en buigbanken, een CNC watersnijder, een AWD-rollenbank en een 3D-printer.

Imagoprobleem

De onderwijscluster op de Rotterdamse Heijplaat werkt in het project nauw samen met het bedrijfsleven. Bedrijven in de regio verwachten de komende jaren aanzienlijke tekorten aan technisch goed opgeleid personeel op mbo+ en hbo-niveau. Deels door een imagoprobleem: jongeren associëren werk in de techniek met sleutelen aan een werkbank en vieze handen. Een kennismaking met de nieuwste robottechnologie kan hen op andere gedachten brengen, verwachten de betrokken partijen.


‘Dit is de toekomst. En daarmee scoor je heel wat makkelijker dan met oude troep’, denkt Klaas Terlage (directeur Techniek Albeda College). Ook Thyssen Krupp, Kjelberg, Krohne Altometer, Air Products, Lincoln, Boers Lasconstructies & Montage zijn betrokken bij het project. Kennisinfrastructuur Mainport Rotterdam coördineert het.


Leverancier Valk Welding zorgt voor lesmateriaal en training en houdt de knikarmrobot de komende tien jaar up-to-date voor RDM Campus.