REACH: Verbod op zeswaardig chroom komt eraan

Chroomtrioxyde en chroomzuur worden naar alle waarschijnlijkheid in september verboden. Dat verbod wordt dan twee jaar later van kracht. Chroom VI en verwante stoffen worden onder ander toegepast in de galvaniseerindustrie, in de zuurbaden voor het (hard)verchromen.

Het Europese Chemicaliën Agentschap ECHA heeft naast chroom VI nog eens twaalf andere stoffen aanbevolen voor opname in Annex XIV (autorisatielijst) van de REACH Directive. Stoffen die voorkomen op de Annex XIV lijst mogen niet meer worden gebruikt in Europa, tenzij het bedrijf voor het gebruik van deze stoffen een ontheffing (autorisatie) heeft gekregen.

ECHA is een publieke consultatie gestart. De dertien stoffen zijn gekozen uit de Kandidatenlijst, die fungeert als een voorportaal voor Annex XIV. De stoffen chroomtrioxide en chroomzuur worden veel toegepast in de technologische industrie. Voor veel van die toepassingen is er geen vervangende stof beschikbaar . FME raadt bedrijven die chromaten gebruiken aan een onthefing aan te vragen bij ECHA. De termijn loopt af op 14 september 2011. Bezwaarformulieren, dossiers en achtergrondinformatie staan op de website https://echa.europa.eu .

Kennisplatform

FME heeft samen met de Vereniging Oppervlaktebehandeling Metalen (VOM) een Chroom VI kennisplatform opgericht om de belangen van Nederlandse bedrijven te behartigen. ‘Als kennisplatform kunnen wij niet het bezwaarschrift indienen. Dat moeten de betreffende bedrijven zelf doen. Wel proberen we ze wakker te schudden en te wijzen op het belang van een bezwaar’, zegt Robert van Beek namens het Chroom VI kennisplatform. ‘In Nederland gaat het denk ik om een honderdtal bedrijven die werken met chroomtrioxyde en chroomzuur. Dat zijn bijvoorbeeld alle chromateerbedrijven’, weet Van Beek. ‘Voor sommige bedrijven is het van cruciaal belang dat ze kunnen blijven werken met chroom VI, zonder dat kunnen ze niet voortbestaan. Die bedrijven zullen dus voor 14 september actie moeten ondernemen. Wij kunnen dat niet doen, maar we kunnen ze wel bijstaan.’

Internationaal consortium

Het Duitse chemiebedrijf Lanxess is de ‘Lead Registrant’ van chroomtrioxide bij ECHA. Lanxess heeft tijdens een bijeenkomst voor haar klanten en (eind)gebruikers de voorbereidingen getroffen om een chroomconsortium van chemiebedrijven en gebruikers voor de autorisatie van chromaten in het leven te roepen. FME verwacht dat deelname aan dit internationale chroomconsortium op termijn de enige manier is om autorisatie te verkrijgen.

Inl.: FME, Robert van Beek, tel.: 079-353.12.36.  

Europese Chemicaliën Agentschap ECHA