Het ultimatum dat vakbonden gaven aan de werkgevers binnen de cao Metaalbewerkingsbedrijf (onderdeel van de cao’s in de Metaal en Techniek) is verstreken om 13.00 uur op 28 oktober 2021. Omdat werkgevers geen gebruik maakten van deze ‘laatste kans’ gaan de medewerkers weer actie voeren. Te beginnen met een regionale 24-uurs staking in Zuid-Holland op 19 november.
Jan Meeder bestuurder FNV Metaal: ‘Ons doel is een goede cao. De gemiddelde inflatie loopt flink op en stijgt volgend jaar tot ver boven de 2%. Maar werkgevers bieden slechts 1,4% op jaarbasis. Te gek voor woorden!’ FNV Metaal organiseert de stakingsacties samen met CNV Vakmensen.
De stakers werken onder meer bij Equans, Croon Wolter en Dros, Spie, Facta, Snijders Electrotechniek, Delta Reefer Care, Thermo King, Bakker Sliedrecht en RH Marine. Deze vakmensen verrichtten vaak zwaar werk. De meeste werknemers werken ook in ploegendienst en draaien regelmatig een oproepdienst. Meeder: ‘Een goede cao is voor het imago van de sector belangrijk en kan jongeren enthousiasmeren om toch voor een vak in de techniek te kiezen. Vanwege het zware werk moet het recht om eerder te kunnen stoppen met werken vanaf 60 jaar mogelijk zijn en moeten werknemers 3 jaar voor hun AOW-leeftijd met pensioen kunnen gaan.’
De FNV verwacht dat de vraag naar vakmensen in de Metaal & Techniek onverminderd hoog blijft de komende jaren. Meeder: ‘Het valt onze leden dan ook zwaar tegen dat de werkgevers ons nog steeds niet tegemoetkomen met een redelijke loonsverhoging. Ook willen we dat de jeugdlonen worden afgeschaft. Vast contract moet daarnaast de norm zijn, dus we willen dat werknemers met flexibele contracten sneller een vast contract aangeboden krijgen.’
‘Er is een schreeuwend tekort aan goede vakmensen. Die verdienen loon naar werken, met een goede cao. Die scheep je niet af met een loonsverhoging onder het inflatieniveau’, stelt landelijk onderhandelaar Bernard Zijlstra van CNV Vakmensen.
Meeder: ‘Met veruit de meeste bedrijven in de Metaal & Techniek gaat het helemaal niet slecht. Corona is dan ook geen reden voor de werkgevers om star de hakken in het zand te blijven zetten. Ze zullen nu echt over de brug moeten komen!’
Na de staking in Zuid-Holland volgen nog meer stakingen. Zo is er op maandag een 24-uursstaking in regio Utrecht, Amersfoort en Gorinchem en in Friesland. Vanwege de coronamaatregelen organiseren de bonden een ‘staakstraat’, zoals eerder ook bij de acties in de metalektro is gebeurd. Actievoerders komen met eigen vervoer naar de actielocatie, leveren daar hun stakingsformulier in en gaan vervolgens naar huis.
• Een loonsverhoging (5%) en eerlijke beloning voor jongeren, vrouwen en uitzendkrachten. Een minimaal bruto uurloon van € 14,-.
• Geen verplichte consignatie vanaf 55 jaar en 2 vakantiedagen erbij.
• Vaste contracten voor flexkrachten die langer dan 9 maanden werken op een functie.
• Zware beroepenregeling: ouderen kunnen 3 jaar voor hun pensioenleeftijd stoppen met werken.
• Afschaffen van jeugdlonen.
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…
Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…