Categories: Actueel

Reobijn groeit maar door

De investeringen volgen elkaar in ras tempo op. Het is noodzakelijk om alle projecten in goede banen te leiden’, vertelt sales manager Paul de Reus.

Van de miljoenen kunststofbeugeldoppen voor onder andere bierbrouwer Grolsch, de tienduizenden dienbladen voor McDonald’s restaurants door Europa en zelfs daar buiten tot en met de meer complexere spuitgietonderdelen voor de automotive, de health, elektronica en voedingsmiddelenindustrie. Het is er allemaal te vinden en voor de productie van deze enorme verscheidenheid staan 32 spuitgietmachines vrijwel continu te draaien.

De aanzet tot de groei startte in 2015 met een uitbreiding van 2.000 vierkante meter voor de productie. Hierna is er geïnvesteerd in het machinepark. Achtereenvolgens zijn er vier spuitgietmachines aangeschaft in 2017, twee in 2018 en nu de eerste in 2019. Hierbij gaat het om een Sumitomo Demag 210T met robot uitname. De hallen staan nu vol met spuitgietmachines van Demag, Stork en Arburg die een sluitkracht hebben variërend van 25 tot 1.400 ton. Hieronder ook tweecomponenten machines. Deze worden ingezet als een onderdeel uit een harde en zachte kunststof bestaat en deze dan in één productiecyclus kan worden gemaakt. Hierbij draait de matrijs 180 graden om de toepassing uit te voeren. De producten die worden gemaakt wegen tussen de 0,3 gram en 8 kilogram.

 

Projectmatig

De aanpak van projecten is gebaseerd op one-stop-shop. ‘We nemen de opdrachtgever alles uit handen. Vanaf tekening tot en met het eventueel assembleren en inpakken. Niets is ons vreemd. Ook kijken we naar alternatieven in het maaktraject. Zo komt wel eens voor dat het product een onderdeel is waarbij ook een metalen onderdeel aanwezig is. En we kunnen de klant voorleggen of we dit ook niet van kunststof kunnen maken. Uiteraard beslissen we dit niet zomaar eventjes, er wordt dan een plan van aanpak opgestart. Hierbij wordt gekeken naar het ‘programma van eisen’ zoals we dit noemen en dan leggen we alternatieven voor, zoals glas gevuld kunststof. Zo zijn er ook weer andere eisen voor gebruik in de elektronica. Worden ze toegepast in de bouw hebben we te maken met het bouwbesluit met de daarbij horende brandnormen en -eisen’, legt de Reus uit. 

 

Complex geheel

De meeste matrijzen laat het bedrijf maken in China. ‘Maar ook maken we gebruik van matrijzenbouwers in Europa. Het is een complex geheel. Bij de opdracht wordt duidelijk wanneer de producten in productie moeten komen. Hiervan rekenen we dan terug. Van tekening tot en met matrijzenbouw, testen en alles wat hierbij komt kijken. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de tijdspanne op ruim een half jaar komt te liggen. In de meeste gevallen is dit geen probleem. Moeten de producten echter eerder op de markt verschijnen, maken we graag gebruik van de kortere lijnen. Dit heeft wel consequenties voor de prijs, maar dat zijn allemaal afwegingen die je maakt in samenspraak met de klant. Bij de matrijs verzorgen onze engineers de gehele begeleiding. Dat wil zeggen van ontwerp tot inbedrijfstelling en vrijgave bij de klanten. Ook de nazorg is bij ons in goede handen. We hebben een technische afdeling die zorgdraagt voor het onderhoud en kleine reparaties van de matrijzen’, vertelt De Reus.

Op de productieafdeling wordt gewerkt in drie ploegen. ‘Vijf dagen in de week 24 uur. Met eventueel een uitwijkmogelijkheid naar het weekend. Alles wordt bewaakt door statistische procesbeheersing, SPC. Met statistische technieken worden het proces gevolgd en beheerst. ‘Hierdoor werken we zo efficiënt mogelijk en wordt er een zo goed mogelijk product gemaakt.’

Het bedrijf heeft inmiddels vergaande plannen. Achter het bestaande bedrijfsgebouw staat een pand dat in eigendom is en binnenkort vrijkomt. Hier wordt dan nieuwbouw gerealiseerd voor verdere uitbreiding. ‘We willen hier nog meer spuitgietmachines gaan plaatsen, maar dan voor het grotere werk. Nog voldoende uitdagingen dus’, besluit De Reus. 

 

www.reobijn.nl

Rolf Elling

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

2 dagen ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

2 dagen ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

2 dagen ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

2 dagen ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

2 dagen ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

3 dagen ago