Monumenten vormen een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed. Behoud en instandhouding van monumenten vereist specialistisch vakmanschap. Helaas verdwijnt deze kennis en vakmanschap meer en meer. Door vergrijzing én een veel te lage instroom van jongeren in een technische opleidingen dreigt het restauratieambacht te verdwijnen. Het is van enorm belang om jongeren meer te interesseren voor het ambacht. De beste manier om dat te doen om jongeren in de praktijk kennis te laten maken en te laten ruiken en proeven aan het ambacht.
Jongeren (maar ook hun ouders) kunnen deelnemen aan verschillende doe-activiteiten en zo kennismaken met cultuurhistorie en restauratietechnieken. De vmbo-scholen in de regio zullen specifiek worden benaderd. Leerlingen kunnen dan zo mogelijk hun restauratie-talenten ontdekken en zich oriënteren op ambachtelijke beroepen. We hopen daarmee jongeren te interesseren voor technische beroepen in het algemeen en het restauratieambacht in het bijzonder. Vaklieden die hard nodig zijn om het cultureel erfgoed in stand te kunnen houden.
De Restauratiefair biedt een unieke kans om bij jongeren (zowel jongens als meiden), de goede snaar te raken en ze, enthousiast te maken voor het restauratievak. Tijdens de Restauratiefair worden bezoekers behalve over ambachten, restauratie-opleidingen en -trainingen, ook geïnformeerd over duurzame monumentenzorg, hergebruik van historisch bouwmateriaal, herbestemming, transformatiemogelijkheden en dergelijke. Er is een grote voorraad aan historisch bouwmateriaal te bewonderen. Daarnaast worden gedurende de fair een aantal workshops gehouden met verschillende thema’s.
Verschillende organisaties, instellingen op het terrein van cultuur en erfgoed en een 25-tal restauratievaklieden werken daaraan mee. Ook zullen vijf deelnemers die meedoen aan de WorldSkills in Brazilie (augustus 2015) hun vakmanschap demonstreren.
De Stichting RIBO (Scholing, Restauratie en Innovatie in de bouw in Overijssel) maakt het mogelijk dat jonge bouwvakkers zich bekwamen in het restaureren van monumenten of monumentale gebouwen. Het gaat om leerlingen die al in opleiding zijn of medewerkers van bedrijven die zich verder willen bekwamen. Door de Restauratie Opleidingsprojecten (ROP) kan het vakmanschap van ervaren bouwvakkers worden overgedragen aan jongeren en blijft ook in de toekomst de kennis, ervaring en kwaliteit aanwezig om onze monumenten te restaureren. ROP werkt vanuit een vijftal regio’s. Stichting RIBO (ROP-Oost) is er één van.
De Restauratiefair wordt gehouden op zondag 14 juni van 10.00 uur tot 17.00 uur op Erve Woldhuis in Hengelo (O). Parkeren en entree is gratis.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…