Vraag en aanbod had een gesprek met het directieduo Kees de Waard en Pico Brand van ReSteel over de levering van de eerste zogeheten Clean Scrap Machine in april aan schrootverwerker Heros in Sluiskil .
Schoon ijzerschroot
‘Onze machine zorgt voor schoon ijzer schroot waar alle andere materialen dan ijzer zijn uitgehaald. Uit het metaalschroot wordt ook meer puur koper verkregen,’ geeft algemeen directeur Kees de Waard de meerwaarde aan van de zogenoemde Clean Scrap Machine. De nieuwe technologie, gebaseerd op een vinding van recycleonderzoeker Peter Rem van de TU Delft , maakt volgens de algemeen directeur een efficiënte en optimale scheiding van ijzer en koper mogelijk.
Kopergehalte moet omlaag
Het kunnen scheiden van ijzer en koper is vooral belangrijk voor de staalindustrie, omdat een hoog kopergehalte de sterkte van staal aantast. Commercieel directeur Pico Brand: ‘Het kopergehalte in schroot zou in de toekomst voor problemen kunnen zorgen bij de staalproductie. De grootste staalproducent in de wereld, Arcelor Mittal, heeft al gewaarschuwd dat als het kopergehalte in schroot niet wordt verminderd, schroot over een paar jaar niet meer bruikbaar is bij de staalproductie.’
ReSteel rekent schrootverwerkers tot zijn voornaamste klanten en daarnaast staalproducenten. Uit de offerteaanvragen die inmiddels zijn ontvangen blijkt dat in Nederland en Europa de gevraagde capaciteit van de CSM-scheidingsmachine gemiddeld ligt op de verwerking van 40 tot 50 ton schroot per uur. In de Verenigde Staten en Canada is vraag naar veel grotere capaciteit van tussen 100 en 200 ton per uur. De Waard: ‘De CSM-technologie is schaalbaar. We kunnen de machines groter maken. Vooralsnog richten we ons op Europa. We zijn een startend bedrijf en willen stap voor stap te werk gaan.’
Over hoe het scheidingsproces precies in zijn werk gaat, doen beide directeuren om commerciële redenen uitermate geheimzinnig. Zij zien er zelf persoonlijk op toe als het hart van de machine in de fabriek in elkaar wordt gezet en wordt ‘ingepakt’ om de gepatenteerde technologie aan het zicht te onttrekken. ‘Gezien de marktvraag willen we daar geen informatie over geven. Het scheidingsproces is gebaseerd op drie fysische principes die onderling zijn uitgebalanceerd. Meer informatie kunnen we niet vrijgeven. Naar onze technologie kan slechts worden gegist,’ zegt De Waard. In april zal de eerste scheidingsmachine met de nieuwe technologie worden opgeleverd bij schrootverwerker Heros in Sluiskil.
Iteq zet een grote stap richting productie-innovatie met de installatie van een geavanceerde pons/laser-combinatiemachine, de…
In een vol medialandschap worden ondernemers, ook in de maakindustrie, van alle kanten bestookt met…
De Europese staalmarkt ziet zich geconfronteerd met aanhoudende tegenwind. Door een combinatie van teruglopende vraag,…
Het bestuur van Vereniging High Tech NL heeft Eric-Mark Huitema aangesteld als nieuwe algemeen directeur.…
Dit jaar viert Dormac CNC Solutions, technologiepartner voor de Nederlandse verspaning, zijn zeventigjarig bestaan. Het…
De metaalafdeling van EMCO-groep, een sociaal werkleerbedrijf uit Emmen, heeft recent een nieuwe kantbank van…