Ondernemer en voormalig voorzitter van FTP-Vimag, Richard Boske heeft wel een idee, meldt hij in het FD. De aanval wordt uitgevoerd door een Taiwanees bedrijfje, maar dat is niet de echte boosdoener. ‘De Taiwanezen zijn slechts stromannen. Ze verkopen zelf niet of nauwelijks boren. Hun opdrachtgever probeert ons kapot te maken.’ Namen noemen zit er niet in, want dat zou smaad zijn. ‘Het is een internationale gereedschapsmaker.’
Boorwerk, het bedrijf van Boske, is een kleine speler in een sector die wordt gedomineerd door bedrijven als het Duitse Bosch, het Japanse Hitachi en het Amerikaanse Milwaukee. Boske (58), die ook eigenaar is van de bedrijven Klein Tooling en ProFit Holesaw, probeert laconiek te blijven onder de patentaanvallen. ‘Het hoort er kennelijk bij’. Zijn grote trots is de boorkop of gatzaag ProFit. Daarmee kan een installateur of elektricien ronde gaten boren in muren en wanden, en onder extreme hoeken boren. Boorwerk verkoopt honderdduizenden stuks per jaar via de vakhandel en dealers. De boor wordt in China gefabriceerd en vervolgens in Almere in elkaar gezet met in Nederland ontwikkelde onderdelen. De boren van ProFit zijn goed voor €7 mln van de totale omzet van €10 mln van de onderneming.
Maar juist dit essentiële product is doelwit van imitators en patentaanvallen. Wanneer Boske in het voorjaar van 2016 de Eisenwarenmesse in Keulen bezoekt, ziet hij bij een onbekende Taiwanese branchegenoot een boorkop die vrijwel identiek is aan die van Boorwerk. Boske gaat verhaal halen, maar de Aziaten beweren dat het patent op de boor niet van Boorwerk was. Boske, zelf opgeleid tot jurist, vindt dat er sprake is van patentschending en sleept – met hulp van advocaten en octrooigemachtigden – de Taiwanezen voor de rechtbank van Düsseldorf. Hij wint de zaak, maar tot zijn verbazing gaat de Aziatische onderneming in hoger beroep.
Er loopt inmiddels ook een tweede zaak. Dezelfde Taiwanese partij eist voor het hof van München dat het patent van Boorwerk nietig wordt verklaard. En recent is er nóg een zaak aangespannen tegen Boorwerk, opnieuw in Düsseldorf. Deze zaak is aangespannen door een onbekend Duits bedrijf.
Boske is nu anderhalf jaar aan procederen om zijn patent veilig te stellen. De directe economische schade valt nog mee, omdat de Taiwanese en de Duitse fabrikant geen grote aantallen van de omstreden boren verkopen.
Maar de bescherming van zijn patent kost Boske wel twee tot drie ton per jaar. En dat is veel voor een mkb-bedrijf dat jaarlijks een nettowinst van een half miljoen euro boekt en van de Nederlandse overheid een ton aan subsidie ontvangt voor innovatie. Boske is samen met zijn twee zussen eigenaar van de gereedschapsmaker die 65 werknemers telt van wie 35 in Almere. Het patent op de uitvinding van de gatenboor loopt nog acht jaar. Boorwerk wil de komende jaren meer boren afzetten in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Mocht hij de rechtszaken verliezen, dan heeft de ondernemer een tweede verdedigingslinie. Boorwerk heeft ‘een mijnenveld’ aangelegd. ‘We hebben in een vroeg stadium meer patenten vastgelegd die veel lijken op het huidige van de ProFit-boor.’ Boske: ‘Het zijn variaties op het huidige systeem zodat de concurrentie hier niet mee kan gaan lopen. En ook nieuwe patenten die een voortzetting zijn op het huidige patent waardoor er een nieuwe beschermingsperiode van twintig jaar ontstaat op een verbeterde versie als het huidige patent afloopt.’
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…