‘Er is in de pers ook wel gesproken over een nieuwe technische opleiding, maar daarmee wordt een verkeerd beeld geschetst. Teclab is namelijk bedoeld om de bestaande technische opleidingen te ondersteunen. Het betreft de vakgebieden mechatronica, precisietechnologie, fijnmechanische techniek en de meet- en regeltechniek’, legt Teclab-directeur Hans van Brussel uit. ‘Het is vooral de bedoeling om leerlingen de gespecialiseerde technieken te leren, waarmee ze in het stagebedrijf aan de slag moeten. We nemen als het ware die taak van het bedrijfsleven over, want ondernemers hebben daar niet altijd de tijd voor omdat ze andere zaken aan hun hoofd hebben.’
Aan Teclab is onlangs een subsidie van 1,9 miljoen euro toegekend. Daarnaast wordt een financiële bijdrage van het bedrijfsleven gevraagd. ‘En dat is geen probleem, want diverse ondernemingen hebben al geld gestort. We voldoen zeker aan een vraag vanuit het bedrijfsleven, er lopen nu al diverse projecten. Zo werken momenteel studenten aan een pilotproject op het gebied van de cnc-techniek en zijn studenten aan de slag met het verbeteren van een 3D-printer. Bovendien wordt samen met vijftien bedrijven lesmateriaal ontwikkeld. Daarnaast is de verbouwing van het pand waar Teclab wordt gevestigd aan de orde. ‘Er loopt nu dus een aantal zaken tegelijkertijd, de start verloopt dus zeker succesvol.’ Volgens de directeur wordt de subsidie onder andere gebruikt voor de aanschaf van hypermoderne machines voor computergestuurde technische bewerkingen op school. Hierdoor kunnen studenten uitdagende stages en leer- en werkprojecten volgen in de bedrijven.
Teclab gaat zich bovendien bezighouden met het (bij)scholen van medewerkers van deelnemende bedrijven. Ook behoort het uitvoeren van onderzoek voor bedrijven tot het takenpakket. Zo wordt momenteel voor metaalbedrijf KMWE nieuw titaan gereedschap getest. ‘Welke vorm Teclab verder precies gaat krijgen, hangt af van het financiële plaatje.’ Teclab is één van de vier ‘Centra voor Innovatief Vakmanschap’ (CIV), dat extra geld krijgt van minister Bussemaker. Dit in kader van het beleid om Nederland als ‘hightechland’ op de kaart te zetten.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…