Actueel

RoboJob profiteert van de honger naar automatisering en kent recordjaar

RoboJob heeft de wind sinds de uitbraak van corona serieus in de zeilen. Het Belgische bedrijf produceert laad- en lossystemen voor draaibanken en freesmachines en heeft nog nooit zoveel systemen verkocht als vorig jaar. Ook expansie naar de Amerikaanse markt speelde hierbij een rol. Maar liefst 280 automatiseringssystemen gingen de deur uit, 70 procent meer dan het vorige recordjaar.

Automatische RoboJob-beladingssystemen vinden gretig aftrek sinds de uitbraak van corona.

‘Sinds anderhalf jaar hebben we een flinke toename in het aantal aanvragen en bestellingen kunnen vaststellen’, vertelt RoboJob-CEO Helmut De Roovere die ter verklaring naar de corona-pandemie wijst. ‘Onze klanten beseffen dat we nog wel even met dit virus zullen moeten leven, maar ze willen er niet van afhankelijk zijn. Met onze robotsystemen reiken we hen een helpende hand.’   

Verschoven

Alhoewel de aanvragen en bestellingen in 2020 al serieus toenamen, leidde dat niet tot een recordjaar. Bedrijven en landsgrenzen waren door beperkende coronamaatregelen gesloten waardoor installaties niet konden plaatsvinden. Veel van deze installaties zijn verschoven naar 2021 waardoor de agenda van het technische team in 2021 goed gevuld was.

In 2021 werden 280 systemen verkocht, 70 procent meer dan in het beste jaar ooit, in het precorona tijdperk. Niet enkel in Duitsland en Nederland, de belangrijkste Europese verkoopmarkten, is de vraag flink toegenomen. Ook werden er voor het eerst verkopen gerealiseerd in Amerika waar het bedrijf een samenwerking opstartte met Fusion OEM. ‘Ook daar gaat het allemaal veel sneller dan verwacht’, zegt De Roovere. Fusion OEM kent de Amerikaanse markt als zijn broekzak. ‘Het maakt dat de opstart enorm vlot is verlopen en de bestellingen ook daar de verwachtingen flink overtreffen’, vervolgt de CEO. 

Uitbreiding aanbod met compacte Tower

Om aan de vraag te blijven voldoen, werd het commerciële team uitgebreid tot negen verkopers. Deze moeten  onder andere de nieuwe, meer compacte versie van de Tower in de markt zetten. ‘Vooral in de Benelux merken we dat onze klanten al verder staan in hun visie op automatisering.  Werkstukbelading is prima voor velen, maar anderen eisen nog meer autonomie op de machine. Daarom hebben we eind vorig jaar ook de nieuwe, kleinere versie van onze Tower gelanceerd. Daarmee bieden we nu 72 uur autonome verspaning aan, en we merken nu al dat de interesse enorm is’, zegt De Roovere. RoboJob streeft ernaar in 2022 haar record te verbreken, maar wijst daarbij ook op de uitdagingen die momenteel spelen in de gehele industrie. ‘Op dit moment is de vraag voor tal van componenten veel groter dan het aanbod. Prijzen stijgen en wachttijden lopen op’, besluit De Roovere die aangeeft de tekorten tot een minimum te kunnen beperken.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

18 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago