Door de ontwikkeling van verschillende technieken, en de groei van onze kennis van de beschikbare middelen die de aarde ons biedt, zijn wij nu op een punt waar we met 3D printers en robots geavanceerde vormen van productie kunnen realiseren die de samenleving verder zullen gaan helpen. Argun Cencen van TU Delft vertelt wat dit betekent voor de toekomst van productie.
Volgens deskundigen is het moment dat robots en mensen gaan samenwerken nu aangebroken. Tony Fadell, nauw betrokken bij de ontwikkeling van de iPod en iPhone, noemt de ontwikkeling van Baxter: “Een Macintosh moment voor de robotwereld”. Hij bedoelt dat we met Baxter een punt in de ontwikkeling van de robot hebben bereikt waarop ze onomkeerlijk ons leven binnenkomen, met ons samen gaan werken en deel van onze wereld worden.
Baxter, professionele servicerobot
Baxter is een geweldig veelzijdige robot die eenvoudige taken in MKB-bedrijven kan uitvoeren aan een lopende band. Doordat Baxter met zijn sensoren weet waar de objecten zijn die hij moet pakken is hij flexibel, in plaats van de rigide robots die we bijvoorbeeld kennen uit de auto industrie.
Door zijn sensoren is hij ook in staat om mensen te zien die met hem samen werken. Daardoor is Baxter ook nog eens heel veilig. De manier waarop Baxter kan worden geprogrammeerd is ook heel modern. In plaats van regel voor regel code voor Baxter te laten schrijven door een programmeur, kan de robot van mensen leren. Als zijn collega hem laat zien wat hij moet doen, door zijn handen het werk een keer voor te doen, dan zal hij het gewoon herhalen. Hij kan dus zo aan de slag.
De feiten op een rij:
- Baxter kost 22.000 dollar. Dat levert over de levensduur een uurloon op van 4 dollar. Daar kan een bedrijf dus echt geld op arbeid mee besparen. Baxter is daarmee een diepte-investering die ook MKB-bedrijven kunnen dragen.
- Baxter kun je zelf in elkaar zetten en programmeren. Programmeren doe je door zijn armen de gewenste beweging uit te laten voeren en door hem instructies te geven via zijn scherm. Dit is heel anders dan honderden uren programmeren zoals tot nu toe altijd nodig was. Rethink noemt dit ‘training by demonstration’.
- Baxter zal nooit een mens pijn doen. Hij heeft ingebouwde veiligheidssystemen die zien dat er een mens in de buurt is met extra beveiligingen die ervoor zorgen dat hij zijn bewegingen staakt als er iemand in de weg komt. Zo kunnen Baxter en de mens dus samenwerken in dezelfde ruimte.
Interesse? Neem dan contact op met de Faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft.